Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο κοστίζει το άνοιγμα ενός Franchise μεγάλης αλυσίδας φαγητού;

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΠόσο κοστίζει το άνοιγμα ενός Franchise μεγάλης αλυσίδας φαγητού;
spot_img

Το ποσό που θα πρέπει να επενδύσει ο Franchisee εξαρτάται από την επωνυμία και το μέγεθος του Brand.

Η λέξη «franchise» είναι αγγλο-γαλλική και προέρχεται, από το φράγκο, που σημαίνει ελεύθερος. Franchising ή δικαιόχρηση ονομάζεται η τεχνική της υιοθέτησης και χρήσης ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου έναντι ενός αντιτίμου. Iστορικά, το franchising ξεκίνησε στη Γερμανία, στα μέσα του 19ου αιώνα από τον κλάδο της ζυθοποιίας, αλλά μεγαλύτερη ανάπτυξη έλαβε χώρα στις ΗΠΑ κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τη δικαιόχρηση ο επιχειρηματίας επιτυγχάνει αποτελεσματικότερη διανομή των προϊόντων του,  σε σχέση με την παραδοσιακή επιχείρηση, ταυτόχρονα όμως απολαμβάνει και την εμπορική φήμη και την τεχνογνωσία μιας μεγάλης επιχείρησης. Στην Ελλάδα το μοντέλο franchise συνεχίζει να κερδίζει οπαδούς, ανακτώντας την δυναμική του μετά την περίοδο ύφεσης της πανδημίας.

Πόσο κοστίζουν τα Franchise στην Ελλάδα;

Για ένα franchise Γρηγόρης απαιτείται αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 85.000 ευρώ και συνολικό κόστος επένδυσης από 120.000 έως 180.000 ευρώ. Για ένα Franchise ΒΕΝΕΤΗ το ύψος της επένδυσης εξαρτάται από το concept που θα επιλέξεις και από το μέγεθος του καταστήματος. Ενδεικτικά για ένα κατάστημα ‘Φούρνος ΒΕΝΕΤΗ’ η συνολική επένδυση ξεκινάει από 300.000€ για την Αττική και 400.000€ για την επαρχία, ενώ για το ‘Veneti-Go!’ η επένδυση ξεκινάει από 120.000€.

Για ένα κατάστημα Coffe Berry το μέσο ύψος της επένδυσης είναι 95.000 ευρώ. Για το Coffe  Island φτάνει τις 65.000 ευρώ και για Mikel από 75.000 έως 130.000. Για ένα Franchise της Domino’s pizza, η επένδυση για κατάστημα delivery φθάνει περίπου το ποσό των 165.000 ευρώ. Για πιτσαρία L’ artigiano από 180.000 έως 200.000, Big bad Wolf από 135.000 έως 200.000, estrella από 130.00 έως 250.000, τα παγωτά Hans & Gretel από €60.000 ως €300.000, και τα CHILLBOX €40.000.

ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Insider το άνοιγμα ενός franchise στις ΗΠΑ, απαιτεί ένα τεράστιο ποσό μετρητών για την κάλυψη του κόστους εκκίνησης. Για παράδειγμα, πρέπει να έχετε τουλάχιστον 467.000 € σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία για να ανοίξετε ένα McDonald’s και 700.000 € για να ανοίξετε ένα Taco Bell.

Επιπλέον, οι δικαιοδόχοι πρέπει να πληρώνουν συνεχείς μηνιαίες αμοιβές για δικαιώματα εκμετάλλευσης, διαφημίσεις και άλλες υπηρεσίες που μπορεί να αθροίζουν περισσότερο από το 10% των ακαθάριστων πωλήσεων – όπως η KFC, η οποία χρεώνει στους δικαιοδόχους 5% δικαιώματα και 5% τέλη διαφήμισης. Και, ενώ το τυπικό franchise Chick-fil-A μπορεί να ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις , οι ιδιοκτήτες franchise πρέπει να πληρώσουν το 50% των καθαρών κερδών τους στην αλυσίδα.

Το Insider συνέταξε μια λίστα με ορισμένες βασικές οικονομικές απαιτήσεις για να γίνεις κάτοχος franchise 12 από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast-food στις ΗΠΑ. 

McDonald’s: Από 1,36 εκατομμύρια δολάρια έως και 2,45 εκατομμύρια δολάρια

KFC: Από $1,4 εκατομμύρια έως $2,8 εκατομμύρια

Burger King: Από $230.000 έως $4,2 εκατομμύρια

Taco Bell: Από $1,2 εκατομμύρια έως $2,9 εκατομμύρια

Wendy’s: Από $329.500 έως $3,7 εκατομμύρια

Papa John’s: Από $36.500 έως $788.930

Dunkin’ Donuts: Από $526.900 έως $1,78 εκατομμύρια

Chick-fil-A: Από 219.055 $ έως 2.912.697 $

Dairy Queen: Από $1,4 εκατομμύρια έως $2,4 εκατομμύρια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Ελληνική Βιομηχανία τροφίμων και τουρισμού: Σημαντική οριζόντια προσθήκη σε όλα τα πρότυπα ISO

Η τροποποίηση που ήρθε από το... "πουθενά" για τους πιστοποιημένους οργανισμούς και ενισχύει τη δέσμευση για τη Δράση για το Κλίμα μέσω της τυποποίησης - Η θέση της TÜV AUSTRIA Hellas.

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα