Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Κίνδυνος από εισαγόμενα ψάρια με βαρέα μέταλλα – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλλάδα: Κίνδυνος από εισαγόμενα ψάρια με βαρέα μέταλλα - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

H ποσότητα βαρέων μετάλλων υπερβαίνει κατά πολύ το καθορισμένο από την ΕΕ ανώτερο επιτρεπτό όριο.

H Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα, RASFF για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων και συγκεκριμένα υδραργύρου, σε εισαγόμενο φαγκρί από την Τυνησία. Ο εντοπισμός υδραργύρου έγινε από την Αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα.

Ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται από την RASFF σοβαρός. Η παρουσία υδραργύρου στο pagrus pagrus είπαν οι ελεγκτές, υπερβαίνει το μέγιστο επίπεδο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής δηλαδή βρέθηκε 0,92±0,11 mg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 0,5 mg/kg.

Η RASFF αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ψάρια να έχουν ήδη κυκλοφορήσει στη ελληνική αγορά αναφέροντας: «το Pagrus pagrus (πιθανώς) δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά».

Η δηλητηρίαση από υδράργυρο συμβαίνει όταν ο ανθρώπινος οργανισμός, εκτίθεται σε πάρα πολύ υδράργυρο ο οποίος είναι ένα είδος στοιχειώδους μετάλλου που βρίσκεται στο φλοιό της Γης και είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο συμβαίνει συχνότερα με την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας θαλασσινών που περιέχουν υδράργυρο. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή ή καταναλώνει υδράργυρο.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης από υδράργυρο επηρεάζουν παιδιά και έμβρυα εγκύων ατόμων και άτομα που θηλάζουν (θηλάζουν) και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τον υδράργυρο είναι πιο σοβαρά για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και για τα μικρά παιδιά. Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε ψάρια μολυσμένα με μεγάλες ποσότητες μεθυλυδραργύρου διατρέχουν τον κίνδυνο τα μωρά τους να έχουν ανθυγιεινές αλλαγές στο κεντρικό νευρικό τους σύστημα και πιθανές στην καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία τους. Οι αλλαγές στο νευρικό σύστημα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του μωρού να μαθαίνει. Στους ενήλικες, ο μεθυλ υδράργυρος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος και πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα