Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά τα μαγειρεμένα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα ωμά;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤελικά τα μαγειρεμένα τρόφιμα έχουν περισσότερες θερμίδες από τα ωμά;
spot_img

Ισχύει πως ο ανθρώπινος οργανισμός, απορροφά περισσότερες θερμίδες από το μαγειρεμένο φαγητό σε σχέση με το ωμό;

Σύμφωνα με μελέτη, οι χορτοφάγοι έχουν σχεδόν 5% χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Που οφείλεται αυτό;

Είναι πολλές κατά καιρούς οι δίαιτες που ακολουθούμε προκειμένου να μας χαρίσουν την ιδανική σιλουέτα, αλλά απογοητευόμαστε όταν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στο ότι μία δίαιτα που ακολούθησε κάποιος άλλος και τον βοήθησε να χάσει βάρος δεν σημαίνει πως θα λειτουργήσει και για μας το ίδιο. Επειδή το κάθε σώμα έχει διαφορετικές ανάγκες, ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε πρόγραμμα διατροφής. Πρόσφατη μελέτη εξάλλου αποδεικνύει πως, επειδή ακριβώς ο κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά στις δίαιτες, για να χάσουμε βάρος πρέπει να ακούσουμε τι έχει να μας πει το σώμα μας.

    Πέρα όμως από αυτό, υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές αλήθειες στις διατροφές που υπάρχουν, ανεξαρτήτως οργανισμού. Για παράδειγμα, είναι η χορτοφαγική δίαιτα πιο υγιεινή για το σώμα μας; 

Και τι σχέση έχει η ωμοφαγία με την θερμιδική αξία των τροφών; Προσωπικά, είμαι παμφάγο ον και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ζωική πρωτεΐνη, ωστόσο δεν μπορώ να παραβλέψω τα οφέλη που μπορεί να έχει μια vegan-raw διατροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Πολύχρονη μελέτη, μεταξύ παμφάγων και χορτοφάγων, απέδειξε πως οι τελευταίοι καταναλώνουν σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, κατά μέσο όρο περίπου 24g την ημέρα περισσότερες από τους παμφάγους. Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το έντερο καθώς ενεργοποιούν την κινητικότητα του αποτρέποντας ή θεραπεύοντας τη δυσκοιλιότητα. Σε άλλη μελέτη αναδείχθηκε πιο υγιεινή πέψη σε χορτοφάγους, ακριβώς μέσα από αυτή την κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον οι φυτικές ίνες μέσα από μια σειρά παράγοντες που επηρεάζουν, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.

    Ωστόσο εκτός από τον παράγοντα φυτικές ίνες, η χορτοφαγική διατροφή και η ωμοφαγία φαίνεται να έχουν σημαντικά μεγάλη σύνδεση και με την απώλεια βάρους, από ότι μια κανονική διατροφή. Μελέτη του 2013 του Πανεπιστήμιο Loma Linda διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι vegan έχουν 4,7% χαμηλότερο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) από τους παμφάγους, ακόμη και όταν κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων. Η μοναδική μελέτη που συσχέτισε την πρόσληψη της ίδια ποσότητας τροφής σε ωμή και μαγειρεμένη τροφή, με το σύνολο των θερμίδων που αφομοιώνει το σώμα και στις δυο περιπτώσεις, ήταν το 2011 σε αρουραίους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα μαγειρεμένα φαγητά, τόσο το κρέας όσο και τα λαχανικά, προσέφεραν περισσότερη ενέργεια δηλαδή περισσότερες θερμίδες. Για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι μελετητές χρησιμοποίησαν δυο ομάδες ποντικών, τους οποίους τάιζαν ίδιες ποσότητες κρέατος και γλυκοπατάτας σε ωμή και μαγειρεμένη τροφή αντίστοιχα, για 40 μέρες.

   Όμως που βασίζονται αυτά τα αποτελέσματα; Μια τροφή αποκτά περισσότερη θερμιδική αξία όταν μαγειρευτεί ή μήπως είναι κάτι άλλο; Είναι αλήθεια πως όταν μια τροφή μαγειρευτεί σε τηγανιτό λάδι, πράγματι οι θερμίδες πολλαπλασιάζονται καθώς μια κουτάλια από αυτό περιέχει σχεδόν 200 θερμίδες. Όμως τα αποτελέσματα δεν αφορούν μόνο το τηγάνισμα.

    Όταν καταναλώνουμε μια τροφή, λαμβάνουμε υπόψην τις θερμίδες που διαθέτει, ωστόσο δεν συγκαταλέγουμε την ενέργεια που χρησιμοποιούμε κατά την πέψη, λένε οι επιστήμονες. Μια μαγειρεμένη τροφή, έχει υποστεί τη μισή επεξεργασία και όταν καταναλώνεται, το σώμα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να την αφομοιώσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει με μια ωμή τροφή, καθώς όλη η επεξεργασία γίνεται μέσα στο πεπτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες. Οπότε δεν είναι η ίδια η τροφή που όταν μαγειρευτεί αποκτά μεγαλύτερη θερμιδική αξία, αλλά εμείς που καταβάλουμε πιο “σκληρή προσπάθεια” προκειμένου να χωνέψουμε μια ωμή τροφή.

   Ένα παράδειγμα, όπως αναφέρει το Forbes, είναι πως “η διαδικασία μαγειρέματος του κρέατος ζελατινοποιεί το κολλαγόνο, κάνοντας την πρωτεΐνη πιο εύκολη στη μάσηση και την πέψη. Επιπλέον, τα βακτήρια του εντέρου μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο, καθώς τα μικρόβια στο έντερο εξάγουν ενέργεια από τα τρόφιμα. Δεδομένου ότι το μαγείρεμα τα διασπά εκ των προτέρων, το σώμα είναι σε θέση να απορροφήσει τις θερμίδες πριν το φαγητό φτάσει στα μικρόβια του εντέρου. Με την ωμή τροφή, μερικές από αυτές τις θερμίδες καταναλώνονται από τα βακτήρια.

   “Η αρχική ενεργειακή αξία ενός τροφίμου βασίζεται στη σύνθεση του συγκεκριμένου φαγητού και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με το μαγείρεμα”, λέει η Rachel Carmbody, η επικεφαλής ερευνήτρια στη μελέτη. “Αυτό που αλλάζει το μαγείρεμα είναι η αναλογία της ενέργειας που απορροφά το σώμα μας έναντι αυτής που χάνεται από τα βακτήρια του εντέρου και ό,τι εκκρίνεται από το σώμα μας. Συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι το μαγείρεμα μειώνει την ενέργεια που καταναλώνουμε στην πέψη, ενώ αυξάνει την ποσότητα που απορροφούμε”.

Πηγές:

https://nutritiouslife.com/eat-empowered/cooked-food-have-more-calories/

https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/vegan-diet-weight-loss

https://www.forbes.com/sites/nadiaarumugam/2011/12/28/eat-raw-food-to-lose-weight-cooked-food-contains-more-calories/?sh=17461003b24a

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα