Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πρόσω ολοταχώς” για ΠΟΠ ξύδι Κρήτης από απορρίμματα ντομάτας!

ΑρχικήΝέα"Πρόσω ολοταχώς" για ΠΟΠ ξύδι Κρήτης από απορρίμματα ντομάτας!
spot_img

Ντοματόξιδο από ντομάτες της Ιεραπέτρας που πήγαιναν στη χωματερή – Πειραματική προσπάθεια από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Φτάνουν τους περίπου 50 τόνους, οι ποσότητες ντομάτας που βρίσκονται ήδη στις εγκαταστάσεις του οξοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, για την πειραματική προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου προϊόντος, του ντοματόξιδου, που στόχος είναι, αν πετύχει, να γίνει «ΠΟΠ Ξύδι Κρήτης».

   Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Διοίκησης της ΕΑΣΗ και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μύρος Χιλετζάκης, ανέφερε ότι ο ίδιος έκανε αυτή την πρόταση, με στόχο οι ποσότητες αδιάθετης ντομάτας θερμοκηπειακής καλλιέργειας στο τέλος της εποχής τους, ποσότητες που κατέληγαν στη χωματερή, να δοκιμαστούν ως βάση για ένα νέο προϊόν για την Ένωση.

Μύρος Χιλετζάκης πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

   «Δεν συμβαίνει μόνο φέτος, όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι συνηθισμένο στο τέλος της περιόδου, μεγάλες ποσότητες ντομάτας να οδηγούνται στη χωματερή. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, να παραλάβουμε στο οξοποιείο της ΕΑΣΗ τις ποσότητες αυτές και να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα νέο κωδικό, ένα νέο προϊόν. Το ξίδι από ντομάτα, που εκτός των άλλων θα μπορέσει να δώσει ένα επιπλέον εισόδημα στον παραγωγό» ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος τόνισε ότι ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά η επεξεργασία με δύο τρόπους και ένα μέρος του χυμού από τους τόνους ντομάτας βρίσκεται αποθηκευμένος στον οινοποιητή και το υπόλοιπο σε δεξαμενή ελεγχόμενης ψύξης.

   «Μέχρι στιγμής έχουμε χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικούς τρόπους για να δούμε τη συμπεριφορά του προϊόντος. Είναι οι δύο τρόποι που γνωρίζουμε πολύ καλά. Ο ένας τρόπος είναι της λευκής οινοποίησης και ο άλλος της ερυθρής» ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

   «Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που κάνουμε τη λευκή οινοποίηση, παραλαμβάνοντας τις ντομάτες, τις αλέσαμε και τις περάσαμε από το λεγόμενο πιεστήριο, πιέσαμε δηλαδή τις ποσότητες για να πάρουμε το χυμό ντομάτας, τον οποίο βάλαμε σε μία δεξαμενή ελεγχόμενης ψύξης, περιμένοντας τη ζύμωση που είναι σε εξέλιξη». Σε ό,τι αφορά το δεύτερο τρόπο, όπως τόνισε ο Μύρος Χιλετζάκης, αυτός στηρίχθηκε στη βάση της ερυθρής οινοποίησης, δηλαδή «πήραμε τις ντομάτες, τις εκθλίψαμε και τις βάλαμε μέσα στον οινοποιητή όπως βάζουμε τα ερυθρά σταφύλια, αφήνοντάς τες εκεί μαζί με το φλοιό και μαζί με τα κουκούτσια, για να γίνει η ζύμωση». 

   Σύμφωνα με το μέλος της Διοίκησης της ΕΑΣΗ και πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, η διαδικασία του βρασμού που είναι σε εξέλιξη, θα διαρκέσει περισσότερες από 45 ημέρες, ωστόσο αμέσως μετά θα πρέπει οι ποσότητες χυμού ντομάτας, να περάσουν από τον οξοποιητή προκειμένου αυτός ο χυμός να γίνει ξίδι.

   «Υπολογίζουμε, ότι στα τέλη του Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτωβρίου, θα έχουμε τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα για το ξίδι από ντομάτα, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα η συμπεριφορά του προϊόντος, δείχνει να είναι καλή και παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε την εμπειρία για να πούμε ότι θα έχει θετική ή όχι εξέλιξη, εμείς είμαστε αισιόδοξοι, περιμένοντας να δούμε τι θα γίνει» σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης, που επανέλαβε ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι ποσότητες από το ξύδι ντομάτας, θα διατεθούν δωρεάν στα καταστήματα εστίασης της Κρήτης, προκειμένου να εξαχθούν και τα συμπεράσματα από τους καταναλωτές αλλά και τους έμπειρους μάγειρες.

   «Ο στόχος μας είναι και αυτό αποτελεί δέσμευση, αν το ξίδι από ντομάτα έχει το αποτέλεσμα που προσδοκούμε, να διεκδικήσουμε να γίνει ΠΟΠ Ξύδι -Κρήτης» τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.

   «Θα είναι ένα προϊόν που θα παράγεται στην Κρήτη, θα είναι ένα προϊόν, του οποίου η επεξεργασία θα γίνεται στην Κρήτη, θα είναι ένα προϊόν που θα εμφιαλώνεται στην Κρήτη. Επομένως, έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει ΠΟΠ Κρήτης».

   Αν και το ξύδι από ντομάτα, μπορεί για κάποιους να μοιάζει περίεργο ως ιδέα, ο Μύρος Χιλετζάκης, έκανε λόγο για ένα προϊόν που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογα προϊόντα.

   «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτός ο κωδικός δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τους καινούργιους κωδικούς που έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, με λαμπρότερο παράδειγμα το μηλόξιδο. Δεν θα πίστευε κανείς πριν από 20-25 χρόνια ότι τα μήλα θα μπορούσαν να βγάλουν ένα τόσο εξαιρετικό ξύδι, ούτε ότι το μηλόξιδο θα έκανε αυτή τη σπουδαία εμπορική κούρσα και θα είχε αυτή την καταναλωτική ζήτηση που έχει. Αν υπήρξε αυτή η μεγάλη “έκπληξη” για το μηλόξιδο, νομίζω ότι δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί αν περιμένουμε και το ντοματόξιδο το δικό μας, το κρητικό, να αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Χιλετζάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.

Καφές, κακάο, σόγια, φοινικέλαιο: Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση εφαρμογής του EUDR

Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο