Η Περίληψη απόφασης επιβολής διοικητικού προστίμου για παράβαση κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.
Σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ(Υ.Α. 91354/2017, ΦΕΚ 2983/Β΄/2017) «Επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (δηλαδή η ημερομηνία “καλύτερα πριν από” και όχι αυτών στα οποία έχει παρέλθει η τελική ημερομηνία ανάλωσης (ευαλοίωτα), με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», ενώ «Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
- Α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
- Β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
- Γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Τον κανόνα αυτό παραβίασε καφεκοπτείο στις Σέρρες καθώς διέθετε προς πώληση προϊόν για το οποίο έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας με αποτέλεσμα να επιβληθεί στη επιχείρηση πρόστιμο 2.000 €.