Θέμα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών το υπόλειμμα σε μηχανές κοπής.
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, ανακοίνωσε σήμερα πρόστιμο σε κρεοπωλείο στην οδό Μιχαήλ Βόδα στην Αθήνα, για παράβαση του άρθρου 20 των κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ).
Σύμφωνα με το άρθρο 20 «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.» Στην μηχανή κιμά του συγκεκριμένου κρεοπωλείου βρέθηκαν υπολείμματα κιμά βάρους 195 γραμμάρια.
Να σημειωθεί ότι ο κιμάς ανήκει στην κατηγορία των ευπαθών τροφίμων και όλα τα ευπαθή τρόφιμα, εάν παραμείνουν εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλή. Σύμφωνα με μελέτες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τα παθογόνα βακτήρια -τα οποία προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις- στο ωμό κρέας μπορούν να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό: ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια μέσα σε λίγες ώρες. Οι περισσότερες από τις ασθένειες από κιμά προέρχονται από το E. coli που παράγει τοξίνες Shiga (STEC). Τα STEC παράγουν μεγάλες ποσότητες μιας ισχυρής τοξίνης που προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται αιμορραγική κολίτιδα και μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά.
Η Ανακοίνωση επιβολής προστίμου όπως δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της περιφέρειας Αττικής.