Ο παραγωγός ακτινιδίων τιμωρήθηκε με 100 χιλ. δολάρια για τη μη πληρωμή «ευάλωτων» εργαζομένων.
Η Αρχή Εργασιακών Σχέσεων της Νεας Ζηλανδίας (ERA) ειδοποίησε την Asad Horticulture Limited να καταβάλει 70.000 δολάρια, και τον μοναδικό διευθυντή Mohammad Asaduzzaman 30.000 δολάρια, για παραβίαση των ελάχιστων εργασιακών προτύπων και καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλόμενων επιδομάτων αδείας.
Ο Asaduzzaman και η εταιρεία, η οποία τέθηκε υπό εκκαθάριση τον Αύγουστο, πρέπει να καταβάλουν ο καθένας τα πρόστιμα σε τριμηνιαίες δόσεις των 5000 δολαρίων.
Ο επικεφαλής επιθεωρητής του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Απασχόλησης (MBIE) για τη στρατηγική ευθυγράμμιση και τον πρωτογενή τομέα Kevin Finnegan δήλωσε ότι, ενώ η εταιρεία είχε αναλάβει την ευθύνη για τις παραβάσεις, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να λάβουν οι εργαζόμενοι τους οφειλόμενους μισθούς τους.
Μετά από συμφωνία με την Επιθεώρηση Εργασίας, η εταιρεία και ο Asaduzzaman κατέβαλαν στους θιγόμενους εργαζόμενους 45.170,13 δολάρια σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο Επιθεωρητής Εργασίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ήταν κάτοχοι προσωρινής βίζας και, ως εκ τούτου, ήταν ευάλωτοι, τα οφειλόμενα χρήματα ήταν σημαντικά και οι παραβάσεις στην τήρηση αρχείων ήταν «συστημικές».
Σύμφωνα με το MBIE, το μέλος της ERA, Andrew Dallas, δήλωσε ότι οι ελαφρυντικοί παράγοντες για την απόφαση των κυρώσεων περιλάμβαναν την προθυμία συμμετοχής σε διαμεσολάβηση, τη συμφωνία σχετικά με τις καθυστερούμενες αποδοχές και την καταβολή αυτών στο ακέραιο ήταν ελαφρυντικοί παράγοντες.
«Ωστόσο, η πλήρης πληρωμή δεν επιτεύχθηκε για τρία χρόνια από την υποβολή της καταγγελίας και θα πρέπει να θεωρηθεί «καθυστερημένη εκτέλεση καθήκοντος» και όχι να θεωρηθεί ως πράξη μεταμέλειας». Η αίτηση για μόνιμη εντολή μη δημοσίευσης για την εταιρεία και τον διευθυντή της απορρίφθηκε από την ERA.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.