Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προβιοτικά σε συμπληρώματα διατροφής: Η Ιρλανδία καλύπτει το νομικό κενό

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠροβιοτικά σε συμπληρώματα διατροφής: Η Ιρλανδία καλύπτει το νομικό κενό
spot_img

Αξιολόγηση της ασφάλειας των «προβιοτικών» στα συμπληρώματα διατροφής.

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση της ασφάλειας των «προβιοτικών» στα συμπληρώματα διατροφής. Σκοπός της έκθεσης είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν την ασφάλεια των ζωντανών μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα διατροφής, ελλείψει συγκεκριμένων νομικών κριτηρίων.  

Τα «προβιοτικά» ορίζονται από τον FAO/WHO ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν όφελος για την υγεία στον ξενιστή». Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, ο όρος «προβιοτικό» δεν επιτρέπεται επί του παρόντος ως ισχυρισμός υγείας και ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται στις ετικέτες των προϊόντων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Ο όρος, ωστόσο, χρησιμοποιείται σε αυτήν την επιστημονική έκθεση επειδή χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία και την επιστημονική κοινότητα.

Αυτή η έκθεση εκπονήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του FSAI. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα «προβιοτικά» είναι λίγες και τείνουν να είναι ad hoc αναφορές λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της βακτηριαιμίας, της σήψης ή της ενδοκαρδίτιδας σε άτομα φυσιολογικά σε κίνδυνο.

Η επιτροπή έκανε συστάσεις σχετικά με (i) κριτήρια για την αξιολόγηση της ασφάλειας και (ii) τα στοιχεία που πρέπει να χρησιμοποιεί ένας παραγωγός συμπληρωμάτων διατροφής για να αποδείξει την ασφάλεια των μικροοργανισμών στα προϊόντα του.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα