Αξιολόγηση κινδύνου του Retithrips syriacus για την ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων ΕFSA πραγματοποίησε ποσοτική αξιολόγηση κινδύνου για την ΕΕ του Retithrips syriacus (Mayet) (Thysanoptera: Thripidae), ενός πολυφάγου θυσανόπτερoy , που θεωρείται τροπικό/υποτροπικό παράσιτο που εμφανίζεται σε πολλές χώρες Αφρική, Νότια Αμερική, Ασία και στην ΕΕ στην Κύπρο.
Η τρέχουσα εκτίμηση κινδύνου επικεντρώθηκε σε πιθανές οδούς εισόδου, τις κλιματικές συνθήκες που επιτρέπουν την εγκατάσταση, την αναμενόμενη ικανότητα διασποράς και τον αντίκτυπο λαμβάνοντας υπόψη έναν χρονικό ορίζοντα 10 ετών (2023–2032). Η επιτροπή προσδιόρισε την εισαγωγή κομμένων τριαντάφυλλων, λωτών, επιτραπέζιων σταφυλιών, καθώς και φυτών για φύτευση των γενών Acalypha και Terminalia από τρίτες χώρες και εκείνων της Persea americana (αβοκάντο) από το Ισραήλ ως τις πιο σχετικές οδούς εισόδου που πρέπει να εξεταστούν.
Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, μια ετήσια μέση εκτίμηση για 95 δυνητικούς πληθυσμούς ιδρυτών του R. syriacus ανά έτος αναμένεται να μεταφερθούν επιτυχώς σε κατάλληλο ξενιστή σε περιοχές της ΕΕ όπου η οι κλιματικές συνθήκες προβλέπονται ως κατάλληλες για εγκατάσταση. Ο εκτιμώμενος αριθμός ιδρυτικού πληθυσμού ανά έτος οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή κομμένων τριαντάφυλλων και φυτών για φύτευση. Εάν δημιουργηθούν τέτοιοι πληθυσμοί “ιδρυτών”, το R. syriacus εκτιμάται ότι θα εξαπλωθεί με μέσο ρυθμό 0,05 km/έτος.
Ο συνολικός αντίκτυπος στην απόδοση (εκφρασμένος ως % της συνολικής γεωργικής παραγωγής) που αποδίδεται άμεσα στο R. syriacus λαμβάνοντας υπόψη: (i) τους κύριους ξενιστές του R. syriacus στην ΕΕ, (ii) τις περιοχές της ΕΕ όπου είναι δυνατή η εγκατάσταση, (iii) οι τρέχουσες γεωργικές πρακτικές και (iv) τα στοιχεία επιπτώσεων από τις χώρες όπου είναι εγκατεστημένο το παράσιτο για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπολογίστηκε σε 0,065%. Συζητούνται επιλογές για τη μείωση του κινδύνου, αλλά η αποτελεσματικότητα δεν ποσοτικοποιήθηκε.
Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ