Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρύπανση από Φώσφορο: Επιστήμονες από 17 χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΡύπανση από Φώσφορο: Επιστήμονες από 17 χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
spot_img

Μια νέα έκθεση από μια ομάδα διεθνών επιστημόνων προειδοποιεί ότι η κακή διαχείριση του φωσφόρου προκαλεί πολλαπλές κρίσεις. Κυβερνητική δράση καθίσταται απαραίτητη.

Ο φώσφορος εξάγεται από φωσφορικά πετρώματα για χρήση σε λιπάσματα καλλιεργειών, ζωοτροφές και πρόσθετα τροφίμων. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του φωσφόρου στα λιπάσματα, απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Νέα έκθεση με τίτλο «Our Phosphorus Future» έρχεται να προσθέσει πως η υπερβολική χρήση του φωσφόρου στα λιπάσματα οδηγεί σε ρύπανση των λυμάτων, καθώς οδηγεί εκατομμύρια τόνους φωσφόρου σε λίμνες και ποτάμια κάθε χρόνο, βλάπτοντας τη βιοποικιλότητα και επηρεάζοντας την ποιότητα του νερού.

Η έκθεση αποτελεί μια παγκόσμια ανάλυση των προκλήσεων και των πιθανών λύσεων στην κρίση του φωσφόρου. Συντάχθηκε από μια ομάδα 40 διεθνών εμπειρογνωμόνων από 17 χώρες και υποστηρίζεται από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ( UNEP ). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του New Food Magazine, η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν έναν στόχο «50, 50, 50», δηλαδή μείωση 50% της παγκόσμιας ρύπανσης από φώσφορο και αύξηση 50% στην ανακύκλωσή του  μέχρι το έτος 2050.

Οι ειδικοί συνιστούν την επίτευξη του στόχου μέσα από ορισμένα βήματα. Αρχικά, η ζωική και η φυτική παραγωγή πρέπει να ενσωματωθούν με τρόπο,  ώστε ο φώσφορος στη ζωική κοπριά να εφαρμόζεται στις καλλιέργειες. Παράλληλα, πρέπει να μειωθεί η  ζήτηση για χημικά λιπάσματα , μεταβαίνοντας σε επιλογές με λιγότερο φώσφορο και για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Τέλος, αν μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, θα υπάρχει λιγότερη ζήτηση για καλλιέργειες και ζωικά προϊόντα, άρα και φώσφορο, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη και η βελτίωση της επεξεργασίας των λυμάτων για την απομάκρυνση του φωσφόρου από αυτά.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο η Κίνα, το Μαρόκο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ελέγχουν περίπου το 70% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής φωσφορικών πετρωμάτων από τα οποία εξάγεται ο φώσφορος. Αυτό σημαίνει πως τυχόν πολιτικές αναταραχές, όπως για παράδειγμα ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές, όπως ήδη έχει συμβεί με πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Η έκθεση προσθέτει ότι από το 2020, οι τιμές τόσο των φωσφορικών πετρωμάτων όσο και των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά περίπου 400% και ανεβαίνουν περαιτέρω, γεγονός που δημιουργεί αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα και λιπάσματα.

Οι εμπειρογνώμονες- συντάκτες της έκθεσης, ωστόσο, σημειώνουν πως αυτή η πραγματικότητα θα μπορούσε να μεταβληθεί με μια πιο αποτελεσματική χρήση του φωσφόρου στη γεωργία και περισσότερη ανακύκλωση, για παράδειγμα από τα λύματα, μειώνοντας παράλληλα, τη ρύπανση του πόσιμου νερού.  Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υιοθέτηση του στόχου «50, 50, 50» θα δημιουργούσε ένα σύστημα τροφίμων με αρκετό φώσφορο για να διατηρήσει πάνω από τέσσερις φορές τον σημερινό παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ θα εξοικονομούσε δισεκατομμύρια δολάρια στους αγρότες και από τον καθαρισμό μολυσμένων λυμάτων.  

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η έκθεσή τους θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση τόσο των αγροτών όσο και των κυβερνήσεων σχετικά με την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση του φωσφόρου. Η επιστήμη, η κυβέρνηση, η βιομηχανία και η αγροτική παραγωγή είναι, άλλωστε, παράγοντες που πρέπει να συνεργάζονται για έναν πιο καθαρό και βιώσιμο για τον άνθρωπο πλανήτη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο