Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε θέση “μάχης” η Ευρωπαϊκή βιομηχανία ζάχαρης για την απόφαση του ΕΔ για τα φυτοφάρμακα

ΑρχικήΝέαΣε θέση "μάχης" η Ευρωπαϊκή βιομηχανία ζάχαρης για την απόφαση του ΕΔ για τα φυτοφάρμακα
spot_img

Η βιομηχανία ζάχαρης της ΕΕ αντιδρά έντονα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες σε μία απόφαση-σταθμό έβαλε  τέλος στην κατάχρηση φυτοφαρμάκων προκειμένου να προστατεύσει τις μέλισσες, ακυρώνοντας και τις προσωρινές εξαιρέσεις στη χρήση φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔ, οι χώρες της Ένωσης δεν θα επιτρέπεται πλέον να χορηγούν παρεκκλίσεις που επιτρέπουν προσωρινά τη χρήση σπόρων που έχουν υποστεί επεξεργασία με «ρητά απαγορευμένα» φυτοπροστατευτικά προϊόντα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. H απόφαση αφορά κυρίως τα τοξικά, για τις μέλισσες, νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Στη απόφαση αντέδρασαν έντονα η Διεθνής Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών (CIBE), η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA και η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Ζάχαρης (CEFS) σύμφωνα με το Euractiv, κάνοντας λόγο για ακατανόητη απόφαση που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους τευτλοπαραγαωγούς, θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα χαθούν θέσεις εργασίας και η Ευρώπη θα εξαρτάται από τις εισαγωγές ζάχαρης.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία ζάχαρης, δεν υπάρχει επί του παρόντος βιώσιμη εναλλακτική λύση στα νεονικοτινοειδή για την αντιμετώπιση του ιού των φυτικών παρασίτων που μεταφέρονται από τις αφίδες που ονομάζονται «κίτρινοι». Ο ιός αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ευρωπαϊκό τομέα ζάχαρης από τεύτλα. Για παράδειγμα, το 2020 οι Γάλλοι τευτλοπαραγωγοί ανέφεραν μείωση της απόδοσης κατά 30% σε εθνικό επίπεδο που προκλήθηκε από τα κιτρίνια του ιού και την έλλειψη πρόσβασης στα νεονικοτινοειδή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο