Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΕΑΟΠ: Καμπανάκι κινδύνου για τις εξαγωγές Ούζου

ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΣΕΑΟΠ: Καμπανάκι κινδύνου για τις εξαγωγές Ούζου
spot_img

Το Ιράκ απαγόρευσε τις εισαγωγές – Προσφυγή στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βαγδάτης.

Ο Σύνδεσμός Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για τις εξαγωγές ούζου καθώς το Ιράκ (δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές ούζου) νομοθέτησε για την απαγόρευσης πώλησης, εισαγωγής και παραγωγής αλκοόλ.

Την ώρα που οι εξαγωγικές πωλήσεις ούζου στο Ιράκ σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ σε αξία και ποσότητα, η κυβέρνηση της χώρας έθεσε σε ισχύ νόμο που ψηφίστηκε το 2016, ο οποίος απαγορεύει την πώληση, εισαγωγή και παραγωγή αλκοόλ.

Ο νόμος του 2016, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 20 Φεβρουαρίου 2023, με έναρξη ισχύος 1 Μαρτίου 2023 και το αντιφατικό είναι ότι στις 14 Φεβρουαρίου 2023 με Κυβερνητική Απόφαση είχε ορισθεί εισαγωγικός Δασμός 200% για αλκοολούχα ποτά.

Το Τελωνείο Ibrahim Khalil διαβεβαίωσε ότι, η Περιφέρεια Κουρδικού Ιράκ επιτρέπει την είσοδο αλκοολούχων ποτών από το Τελωνείο Ibrahim Khalil, που είναι η κύρια πύλη εισόδου των Ελληνικών προϊόντων και αναμένουν την απόφαση της Κυβέρνησης  (Kurdistan Regional Government) και την νομοθετική ρύθμιση της Περιφέρειας Κουρδικού Ιράκ.

Ήδη έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βαγδάτης με στόχο να κηρυχθεί ο νόμος αντισυνταγματικός. Στην προσφυγή τους στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Ιράκ, το οποίο έχει την θεσμική αρμοδιότητα να κηρύξει άκυρο τον νόμο, ως αντισυνταγματικό, μέλη του  Χριστιανικού Κινήματος της Βαβυλώνας (Babylon Christian block) επιμένουν ότι η νομοθεσία είναι αντισυνταγματική επειδή αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων και περιορίζει την ελευθερία. Παραμένει ασαφές πόσο αυστηρά θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο νόμος και αν το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα τον ανατρέψει.

Ο ανωτέρω νόμος πλήττει ιδιαίτερα τις ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων στο Ιράκ, κατέχοντας το 2022 το 56% (17.355.806 εκ. €) του συνόλου των εξαγόμενων αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ, εκ των οποίων 16,7 εκ. € αφορούσαν εξαγωγές ούζου

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών θεωρεί ότι είναι απαραίτητο το θέμα να προωθηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του και της τεράστιας σοβαρότητάς του για τον κλάδο της Ελληνικής Παραγωγής αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα τις εξαγωγές του, οι οποίες θα πληγούν δραματικά , και ζητά την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιστροπής – DG Trade

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο είδος ψωμιού βοηθά στην απώλεια βάρους – Επιστημονική μελέτη

Η επίδραση της κατανάλωσης ψωμιού με χαμηλή απελευθέρωση ινσουλίνης, στην ανάπτυξη βάρους — Μια πραγματική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

Τα χωράφια της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ερημοποιηθούν εντός ενός έτους και να πυροδοτήσουν παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα