Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Self Test” αλλεργιογόνων στα τρόφιμα – Καινοτόμα ταινία ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης γρήγορα και εύκολα

ΑρχικήΕπιστήμη"Self Test" αλλεργιογόνων στα τρόφιμα - Καινοτόμα ταινία ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης γρήγορα και εύκολα
spot_img

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, φαίνεται να είναι μια απλή, φτηνή και γρήγορη εναλλακτική για τον εντοπισμό τροφικών αλλεργιογόνων.

«Θέλουμε ο καθένας να μπορεί να αναλύσει ένα φαγητό λίγο πριν το φάει», λένε οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Βαλένθια που κατάφεραν να δημιουργήσουν µία “αντιδραστική” ταινία για την ανίχνευση των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου και του πολυτεχνικού πανεπιστημίου της Βαλένθια αλλά και του ιδρύματος ερευνών ciberer που εξειδικεύονται στις σπάνιες ασθένειες δημιούργησαν το πρωτότυπο της δοκιμής, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήµης (AAAS).
Οι αλλεργίες παγκοσμίως δεν είναι σπάνιες. Επηρεάζουν σχεδόν το 25% του παγκόσµιου πληθυσµού µε το ένα τρίτο εξ αυτών να εµπίπτει στις τροφικές αλλεργίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν ίχνη αλλεργιογόνων ουσιών όπως για παράδειγµα αυγό, σιτηρά και ξηροί καρποί.

Επομένως ο ποιοτικός αλλά και ποσοτικός εντοπισµός αλλεργιογόνων πριν την κατανάλωση τροφής, είναι σημαντικός γι’ αυτό και έχει αναπτυχθεί το συγκεκριμένο τεστ, αναφέρει ο Sergi Morais, καθηγητής στο Τµήµα Χηµείας στο πολυτεχνικό πανεπιστήµιο της Βαλένθιας και ερευνητής στο Διαπανεπιστηµιακό Ινστιτούτο Μοριακής Αναγνώρισης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (IDM).
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την αξιοπιστία αλλά και την εγκυρότητα του τεστ που έχει δοκιµαστεί σε ταυτόχρονη ανίχνευση αµυγδάλων και φιστικιών και έχει επικυρωθεί σε εµπορικά τρόφιµα καθηµερινής κατανάλωσης. Παράλληλα, αποτελείται από ενσωµατωµένους βαθµονοµητές και ελέγχους 36 σηµείων, οι οποίοι εκτελούνται µε ένα µόνο βήµα υψηλής ακρίβειας, τονίζει ο Ángel Maquieira, τακτικός καθηγητής στο
Τµήµα Χηµείας του πολυτεχνικού πανεπιστηµίου της Βαλένθιας.
Σύµφωνα µε δημοσίευμα του eurekalert.org, στόχος των ερευνητών, είναι η αποκέντρωση της ανάλυσης που ως τώρα προκύπτει σε εξειδικευµένα εργαστήρια, όπως ακριβώς έγινε και µε το self test του covid-19. Αλλά ας µη µείνουµε µόνο εκεί καθώς παρόμοια ιδέα έχει αναπτυχθεί και για self- τεστ ούρων προς ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών, για το τεστ εγκυμοσύνης κ.α.
H µέθοδος εκχύλισης που αναπτύχθηκε βασίζεται στη χρήση ενός φορητού µύλου, ο οποίος χρησιμοποιείται για την άλεση και το φιλτράρισα του δείγματος. Προστίθενται 5 mL διαλύματος για την εκχύλιση του αλλεργιογόνου, στη συνέχεια η δοκιμαστική ταινία βυθίζεται στο διάλυμα και σε μόλις 5 λεπτά προκύπτει το αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί κάποιος να διαβάσει µε ένα κινητό.
Ο Amadeo Sena, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Διαπανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μοριακής Αναγνώρισης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (IDM), τονίζει πως το τεστ έχει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες. Με ένα μόνο ευρώ, που εκτιμάται το κόστος του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταχεία αναγνώριση αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, αλλά και στον φαρμακευτικό τομέα σε αλλεργικές δοκιμές.
Η ομάδα των ερευνητών επισημαίνει πως τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ταινίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και σε άλλα αλλεργιογόνα καθώς διαθέτει ειδικά αντισώματα για ένα ευρύ φάσμα αλλεργιογόνων και βιοδεικτών.

«Η πρόκλησή μας είναι να αναπτύξουμε ένα τεστ για την ταυτόχρονη ποσοτικοποίηση των 14 αλλεργιογόνων που πρέπει να δηλωθούν σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα 126/2015.» καταλήγει η Patricia
Casino, ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικής (BIOTECMED) – Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και το CIBERER.

Για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα