Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Shrinkflation: Στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ οι μειωμένες ποσότητες στις συσκευασίες τροφίμων

ΑρχικήΝέαShrinkflation: Στο στόχαστρο της ΔΙΜΕΑ οι μειωμένες ποσότητες στις συσκευασίες τροφίμων
spot_img

Όποια εταιρεία αλλάζει συσκευασία ελέγχεται, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Η πορεία των τιμών θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης που θα έχει, την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους όλης της αγοράς.

Το θέμα γνωστοποίησε ο ίδιος μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Σκοπός μας είναι να δούμε τι αυξάνεται λογικά, τι δεν μπορεί να αποφευχθεί και τι είναι υπερβολικό».

Γενικότερα για τον υψηλό πληθωρισμό ο υπουργός είπε: «μην περιμένετε με έναν μαγικό τρόπο να μην έχουμε αυξήσεις στον πλανήτη τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό που προσπαθούμε είναι, να αφαιρέσουμε το κομμάτι της αισχροκέρδειας».

Αλλαγή συσκευασίας

Σε δημοσιογραφική διαπίστωση πως, σε ορισμένα προϊόντα, έχει αλλάξει η συσκευασία και έχει μειωθεί η ποσότητα των προϊόντων, ο υπουργός είπε ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο όμως βρίσκεται ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες, στο μικροσκόπιο των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ. «Στα προϊόντα που έχουμε θεσπίσει πλαφόν κέρδους, κάποιοι μείωσαν την ποσότητα. Είναι παράνομο, οι έλεγχοι που κάνουμε με τη ΔΙΜΕΑ είναι εστιασμένοι σε αυτό που γίνεται. Η εταιρεία άλλαξε τη συσκευασία, η εταιρεία ελέγχεται», σημείωσε σχετικά ο υπουργός ενώ επεσήμανε ότι, «μεσολαβεί μεγάλος χρόνος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και να μπει το πρόστιμο».

Το θέμα της αλλαγής συσκευασιών επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, Γιώργος Πηλίδης, σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή, προσθέτοντας  ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπάρχει και μεγαλύτερη τιμή σε μικρότερη ποσότητα. «Πιστεύω ότι είναι μάρκετινγκ που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια», είπε σχετικά.

Καύσιμα

Σε ερώτημα προς τον υπουργό, για την διακοπή της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, «το  πετρέλαιο κίνησης, χωρίς την επιδότηση, είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο. Κρίθηκε από το ΥΠΟΙΚ ότι δεν υπάρχει περιθώριο επιδότησης, αν δούμε ότι ανεβαίνουν τα καύσιμα, θα το ξαναδούμε».

Επίσης, για το ενδεχόμενο αύξησης των πληθυσμιακών όρων στην επιδότηση της θέρμανσης, εξήγησε ότι είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών, και είπε ότι, «αναλόγως του πώς θα πάει ο χειμώνας, επανεξετάζεται κάθε μέτρο».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», σχετικά με άνοδο των επιτοκίων, είπε ότι είναι σταθερά τα spreads και στην περίπτωση μείωσης φόρων, «υπάρχει κίνδυνος, αν πειράξεις βασικούς φόρους, το δημοσιονομικό κόστος να επηρεάσει τα spread».

Σημείωσε, παράλληλα ότι, «τα επιδόματα που δίνουμε κι όλα αυτά τα λεφτά που δίνουμε, είναι χρήματα που παίρνουμε από την ανάπτυξη της χώρας, λεφτά που μας περισσεύουν. Το μαξιλάρι δεν έχει πειραχτεί, τα 37 δισ. είναι πάνω από 40. Τα ταμειακά διαθέσιμα παρακολουθούνται από τον ESM».

Κλείνοντας, κάλεσε όλες τις επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τον αναπτυξιακό νόμο, να κάνουν αίτηση τώρα.

ΑΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα