Παρά την εμφανή δημοτικότητα του φυτικού γάλακτος στους Ευρωπαίους, όπως υποδεικνύουν και τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, η ΕΕ επιβραδύνει την ένταξή του στο σχολικό πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία, το οποίο ξεκίνησε το 2017, στοχεύει να υποστηρίξει τη διανομή επιλεγμένων γεωργικών προϊόντων σε μαθητές σχολείων, ενώ παράλληλα προωθεί την υγιεινή διατροφή στα δημόσια κυλικεία. Η πρωτοβουλία είναι διττή δεν έχει μόνο στόχο την προώθηση των φρούτων και των λαχανικών στα παιδιά, αλλά και του γάλακτος.
Ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ “From Farm to Fork” (Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο), η ΕΕ υπέβαλε αναθεώρηση του συστήματος μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και διεξήγαγε ήδη μια μελέτη υποστήριξης αξιολόγησης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση, μειώθηκε ο αριθμός παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και επιλέγουν το γάλα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρουσιάζονται στη Γαλλία, την Ιταλία, και την Πολωνία. Η μείωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την μικρή αύξηση που σημειώθηκε στις συμμετοχές στα φρούτα και τα λαχανικά.
Σύμφωνα με τη Euractiv, το απλό, ζωικό γάλα είναι η μόνη επιλογή που προσφέρεται στο τρέχον πρόγραμμα. Για να προστεθούν και εναλλακτικές επιλογές γάλακτος, όπως φυτικό, 27 οργανισμοί και ομάδες εκστρατείας – όπως το Compassion in World Farming EU- υπογράφουν μια αναφορά για τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα. Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να ενισχύσει και την διευρυμένη συμμετοχή των παιδιών στο γάλα, καθώς σύμφωνα με πρόσθετο Ευρωβαρόμετρο, το 24% των πολιτών της ΕΕ θέλουν εναλλακτικές λύσεις για το απλό γάλα με βάση τη βρώμη, τα αμύγδαλα ή τη σόγια να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των σχολείων.
Ωστόσο, η Επιτροπή περιόρισε τις προσδοκίες σχετικά με αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Wolfgang Burtscher, γενικός διευθυντής της ΓΔ AGRI για τη γεωργία της Επιτροπής, στη Euractiv, ο στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει πιο ισορροπημένες, θρεπτικές δίαιτες και οι ζωικές πρωτεΐνες αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Προκειμένου πράγματι να προστεθούν οι εναλλακτικές του απλού γάλακτος στο πρόγραμμα, πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία όλα τα μέλη στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AGRI), κάτι που επί του παρόντος δεν συμβαίνει.
Χαρακτηριστικά, ο Βέλγος σοσιαλιστής βουλευτής, Marc Tarabella, τόνισε ότι η ένταξη μεταποιημένων προϊόντων, όπως φυτικών εναλλακτικών για το γάλα δεν θα πληρούσε τα κριτήρια του προγράμματος και δήλωσε την απροθυμία του να ψηφίσει υπέρ της. Από την άλλη πλευρά, η Ολλανδή αριστερή Anja Hazekamp, επικαλούμενη τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, θεωρεί πως το να συμπεριληφθούν θα ικανοποιούσε πολλούς Ευρωπαίους.
Επιπρόσθετα, μια βασική πτυχή της επικείμενης αναθεώρησης του σχολικού προγράμματος, που θα γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, είναι η ευελιξία που θα δοθεί στις χώρες για την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτή η συζήτηση είναι ιδιαίτερα απαραίτητη για να εξισορροπηθεί η έλλειψη εναρμόνισης στο πλαίσιο του έργου, καθώς και το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και οι διατροφικές συνήθειες του κάθε κράτους – μέλους. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΓΔ Γεωργίας, Brutscher, εάν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών, γίνεται όλο και πιο ευρύ το φάσμα των προϊόντων που υπόκεινται στο σχολικό πρόγραμμα.