Νέα καταγγελία δέχθηκε σήμερα το Cibum, για συσκευασμένο τρόφιμο ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης.
Μετά το ξένο σώμα σε ξηρούς καρπούς Σκλαβενίτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου σε κανέλα (και τα δύο ιδιωτικής ετικέτας) του μεγαλύτερου ελληνικού σουπερμάρκετ “Σκλαβενίτης”, η σημερινή καταγγελία αφορά σε χαλασμένα όσπρια με ημερομηνία λήξης στο τέλος Νοεμβρίου 2024.
Η πελάτισσα της αλυσίδας που έκανε την καταγγελία και στον Σκλαβενίτη και στον ΕΦΕΤ και (ως τελευταία λύση) στο Cibum, αγόρασε τα φασόλια Σκλαβενίτης από κατάστημα στη Λάρισα στην Γιαννούλης το καλοκαίρι. Toν Οκτώβριο ανακάλυψε ότι τα φασόλια είχαν χαλάσει, και στις 18 Οκτωβρίου με mail στην αλυσίδα, την ενημέρωσε πως ενώ δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης (28/11/2024) το προϊόν και στα δύο σακουλάκια έχει χαλάσει. Επίσης ζήτησε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως την αιτία της επιμόλυνσης, την προέλευση του προϊόντος, ημερομηνία αγοράς των φασολιών από την αλυσίδα, συσκευασίας, συνθήκες διατήρησης στις εγκαταστάσεις, άδεια συσκευαστηρίου και πιστοποιήσεις της εταιρίας. Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η καταναλώτρια, η μόνη απάντηση που πήρε, ήταν να της πουν, πως μπορεί να επιστρέψει τα αλλοιωμένα προϊόντα για επιστροφή χρημάτων.
Ακολούθησε καταγγελία στον ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων από τον οποίο επίσης δεν πήρε απάντηση και έτσι αποφάσισε σήμερα να κοινοποιήσει το θέμα στο Cibum. Πρόκειται για τα φασόλια γίγαντες “Grant sixe beans” των 500gr που σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συσκευασία, συσκευάζονται στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι.
Η υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων κατά την αποθήκευση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους παρασκευαστές τροφίμων. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την αποθήκευση συνήθως ποικίλλουν σημαντικά σε αποθήκες χωρίς περιβαλλοντικό έλεγχο. Οι αλλαγές των περιβαλλοντικών συνθηκών αποτελούν εμπόδιο, στην πρόβλεψη της πραγματικής διάρκειας ζωής ενός προϊόντος. Τα όσπρια αν και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλοιώνονται όχι μόνο λόγω απώλειας ποιότητας, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ανάπτυξης εντόμων ή μούχλας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προϊόντα αποθηκεύονταν σε περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας (πάνω από 65%) και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 25°C). Η εξέταση της απώλειας ποιότητας κατά την αποθήκευση είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τον αριθμό των προϊόντων που επιστρέφονται, και που προκαλούν ζημιά στις εταιρείες. Επιπλέον, η αποθήκευση αποξηραμένων φασολιών σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία βρέθηκε ότι μειώνει την ποιότητα των πρωτεϊνών. Δείτε ΕΔΩ τα παράσιτα που μπορεί να προσβάλουν τα λευκά φασόλια στην αποθήκευση.
Όσον αφορά στους καταναλωτές, επειδή είναι σταθερά στο ράφι, τα όσπρια μπορούν να αποθηκευτούν για πολλούς μήνες και μερικές φορές χρόνια χωρίς να αλλοιωθούν ή να χάσουν τη θρεπτική τους αξία. Ωστόσο θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής των αποξηραμένων λευκών φασολιών, κρατήστε τη συσκευασία ερμητικά κλειστή ανά πάσα στιγμή.
Για να μεγιστοποιήσετε περαιτέρω τη διάρκεια ζωής των αποξηραμένων λευκών φασολιών μόλις ανοίξει η συσκευασία, μεταφέρετε τα αποξηραμένα λευκά φασόλια σε ένα καλυμμένο αεροστεγές δοχείο ή τοποθετήστε τη συσκευασία των αποξηραμένων λευκών φασολιών σε μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα κατάψυξης.
*Το cibum δημοσιεύει στο παρόν άρθρο την καταγγελία καταναλωτή “ως έχει” χωρίς εγγυήσεις πληρότητας, ακρίβειας, χρησιμότητας ή επικαιρότητας και παρότι έχει διερευνήσει στο δυνατό την αλήθεια της καταγγελίας δεν μπορεί να εγγυηθεί την αλήθεια της περιγραφής των γεγονότων και των φωτογραφιών που την συνοδεύουν και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή σκοπιμότητα στο περιεχόμενό της.