Αν βρεθεί μεταλλικό αντικείμενο σε σοκολάτα, πρέπει να αναφερθεί αμέσως στις υγειονομικές αρχές ή στην εταιρεία παραγωγής για ανάκληση της παρτίδας και αποφυγή κινδύνων για άλλους καταναλωτές.
Ένα πολύ δημοφιλές προϊόν ανακαλείται από τα ράφια της διεθνούς Γερμανικής αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης Aldi. Πρόκειται για τη σοκολάτα MILK CHOCOLATE CARAMEL SEA SALT (Σοκολάτα γάλακτος με κομμάτια καραμέλας και θαλασσινό αλάτι) της επωνυμίας CHOCO CHANGER όπου εντοπίστηκε παρουσία μεταλλικών σωματιδίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πιγμό ή τραυματισμό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | KFC: Χιλιάδες καταγγελίες για τη διαφήμιση του fast food που «χλευάζει τη βάπτιση του Χριστού» (βίντεο)
Η σοκολάτα ανακαλείται σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο σε συνεννόηση με την Ομοσπονδιακή υπηρεσία για την Ασφάλεια της Τροφικής Αλυσίδας FAVV και Ολλανδία.
Η Aldi ζητά από τους πελάτες της να μην καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα και να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης. Η τιμή αγοράς θα επιστραφεί πλήρως, ακόμα και χωρίς την απόδειξη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα ελέγξουμε αν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε περιέχει το γονοτοξικό διοξείδιο του τιτανίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένας στους 10 Έλληνες με σακχαρώδη διαβήτη, με αυξητική τάση στα παιδιά – To καμπανάκι του κινδύνου από Έλληνα Καθηγητή

Περιγραφή προϊόντος:
- Όνομα: ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ
- Μάρκα: CHOCO CHANGER
- Ημερομηνία Λήξεως (BBD): 21/10/2025
- Αριθμός παρτίδας: 159917
- Περίοδος πώλησης: 04/06/2024 – 27/03/2025
Το προϊόν διανεμήθηκε μόνο μέσω των καταστημάτων Aldi.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκτυπώνει τρόφιμα και τα μαγειρεύει επί τόπου με υπέρυθρες! Νέο επιστημονικό επίτευγμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι κάνουμε το μέλι μας όταν ζαχαρώσει;
Πώς βρέθηκαν τα μεταλλικά κομμάτια στη σοκολάτα;
Η παρουσία μεταλλικών κομματιών σε συσκευασμένη σοκολάτα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες κατά τη διαδικασία παραγωγής. Μερικοί από τους πιο πιθανούς λόγους είναι:
- Βλάβες στον εξοπλισμό παραγωγής – Φθαρμένα ή σπασμένα μεταλλικά εξαρτήματα από μηχανήματα (π.χ. μίξερ, κόφτες, μεταφορικές ταινίες) μπορεί να αποκολληθούν και να καταλήξουν στο προϊόν.
- Ελλιπής έλεγχος ποιότητας – Αν οι ανιχνευτές μετάλλων ή οι μαγνήτες δεν λειτουργούν σωστά ή δεν υπάρχουν, μεταλλικά κομμάτια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.
- Ανθρώπινο λάθος – Εσφαλμένος χειρισμός, κακή συντήρηση εξοπλισμού ή ακατάλληλος καθαρισμός μπορεί να συμβάλουν στην επιμόλυνση.
- Μόλυνση από πρώτες ύλες – Αν οι πρώτες ύλες (π.χ. κακάο, ξηροί καρποί) περιέχουν ξένα σώματα πριν την επεξεργασία.
- Σκόπιμη δολιοφθορά – Σε σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα κακόβουλης ενέργειας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για τις έτοιμες σαλάτες – Γιατί πρέπει να τις πλένουμε ακόμη κι αν γράφουν “έτοιμη για σερβίρισμα”;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | To κινητό στο κρεβάτι αυξάνει την αϋπνία κατά 60% – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βάζουμε έως και 30.000 μικροπλαστικά ετησίως στον οργανισμό μας μόνο από τις… τσίχλες! Νέα μελέτη
Πιθανοί Κίνδυνοι για την Υγεία
Αν βρεθεί μεταλλικό αντικείμενο σε σοκολάτα, πρέπει να αναφερθεί αμέσως στις υγειονομικές αρχές ή στην εταιρεία παραγωγής για ανάκληση της παρτίδας και αποφυγή κινδύνων για άλλους καταναλωτές.
Τα μεταλλικά κομμάτια μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στο στόμα και στα δόντια αν το άτομο τα δαγκώσει. Σε περίπτωση κατάποσης μπορεί να προκληθεί πνιγμός, εσωτερικές βλάβες (π.χ. στομάχι, έντερα) ακόμη και μόλυνση ή δηλητηρίαση αν το μέταλλο είναι σκουριασμένο ή επιμολυσμένο.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.