Ο RFK Jr. είπε ότι δεν αποκλείει το εμβόλιο της γρίπης να είναι η αιτία της φωνητικής του πάθησης
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που επιλέχθηκε από τον Τραμπ για να ηγηθεί του Υπουργείου Υγείας, αποκάλυψε την αιτία της «τρεμάμενης» φωνής του: Πάσχει από σπασμωδική δυσφωνία.
Τι είναι η σπασμωδική δυσφωνία;
Η σπασμωδική δυσφωνία, που ονομάζεται επίσης λαρυγγική δυστονία ή σπαστική δυσφωνία είναι μια φωνητική διαταραχή που επηρεάζει τους μύες στον λάρυγγα. Πρόκειται για μία εστιακή δυστονία, η οποία χαρακτηρίζεται από ακούσιους σπασμούς των φωνητικών μυών του λάρυγγα που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας και ακούγονται ως ανώμαλα και ανεξέλεγκτα σπασίματα της φωνής.
- Δείτε ακόμη: Προσοχή στα Χριστουγεννιάτικα ημερολόγια με σοκολατάκια – Απανωτές ανακλήσεις σε όλη την Ευρώπη
Η σοβαρότητα της λαρυγγικής δυστονίας μπορεί να κυμαίνεται από περιόδους χωρίς κανένα σύμπτωμα με φυσιολογική φωνή, και εμφάνιση άλλων περιόδων, κατά τις οποίες ο πάσχων μόλις που μπορεί να μιλήσει καθαρά η είναι ανίκανος ακόμη και να μιλήσει.
Τα συμπτώματα της δυσφωνίας μπορεί να διακυμανθούν κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας ή από τη μιαν ημέρα στην άλλη ή και με την παρεμβολή μεγαλύτερων χρονικών μεσοδιαστημάτων φωνητικής ηρεμίας.
Η σπασμωδική δυσφωνία αναπτύσσεται συχνότερα στην ηλικία των 30 ή 40 και μπορεί να αλλάξει τη ζωή, ιδιαίτερα εκείνων που η καριέρα εξαρτάται από την ομιλία.
«Δεν είναι επώδυνο, όπως όταν παθαίνεις μυϊκό σπασμό στην πλάτη σου», εξηγεί η Gaelyn Garrett, MD , ιατρική διευθύντρια στο Vanderbilt Voice Center του Πανεπιστημίου Vanderbilt. «Αλλά απαιτεί πολλή προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι τη φωνή τους όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν».
Πώς παθαίνουν οι άνθρωποι σπασμωδική δυσφωνία;
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σπασμωδική δυσφωνία, ισχυρίζεται ο Omid Mehdizadeh, MD , ωτορινολαρυγγολόγος (ENT) και λαρυγγολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John’s στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια . «Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με τον εγκέφαλο», είπε.
Η πάθηση πιστεύεται ότι προκαλείται από ανώμαλη λειτουργία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικά γάγγλια, η οποία βοηθά στον συντονισμό των κινήσεων των μυών σε όλο το σώμα, εξήγησε ο Mehdizdeh.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα γενετικό χαρακτηριστικό που τους κάνει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη σπασμωδικής δυσφωνίας και άλλοι μπορεί να έχουν τραυματισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος που αυξάνει τον κίνδυνο της πάθησης. «Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν προφανή λόγο», πρόσθεσε.
- Δείτε ακόμη: Ένας θάνατος και τουλάχιστον 15 τραυματισμοί από επικίνδυνο κρεβάτι – Πρόστιμο πάνω από 15 εκ. ευρώ στην εταιρεία
Δεν φταίει το εμβόλιο της γρίπης
Ενώ ο Kennedy είπε ότι δεν απέκλειε το εμβόλιο της γρίπης ως την αιτία της φωνητικής του πάθησης, ο Mehdizdeh και ο Garrett είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα που να δείχνει σχέση μεταξύ των δύο.
Ο Κένεντι υποστήριξε ότι παρατήρησε για πρώτη φορά μια αλλαγή στη φωνή του το 1996, όταν ήταν 42 ετών. Αν και αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο της γρίπης συνέβαλε στην σπασμωδική δυσφωνία του, ο Κένεντι είπε ότι βλέπει το εμβόλιο ως «τουλάχιστον ένα δυνητικό ένοχο.”
Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη σπασμωδική δυσφορία, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του Κένεντι ότι το εμβόλιο της γρίπης ήταν «πιθανός ένοχος» για την κατάστασή του.
Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές θεραπείας, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι οι ενέσεις μικροσκοπικών ποσοτήτων αλλαντοτοξίνης (Botox) απευθείας στους προσβεβλημένους μύες του λάρυγγα, που βοηθούν στη χαλάρωση των σπασμού των φωνητικών χορδών.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να κάνουν φωνητική θεραπεία ή να χρησιμοποιούν βοηθητικές συσκευές για να ενισχύσουν τη φωνή τους, είπε ο Mehdizdeh. Σε σοβαρές περιπτώσεις, είπε, ένας ασθενής μπορεί ακόμη και να χειρουργηθεί στον λάρυγγά.
Τα άτομα με σπασμωδική δυσφωνία συνήθως δεν θεραπεύονται από την πάθηση. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με ειδικές ασκήσεις και ξεκούραση των χορδών.
- Δείτε ακόμη: Σαλμονέλα σε κελυφωτά φιστίκια – Άμεση ανάκληση