Οι ακτιβιστές προειδοποιούν για την απειλούμενη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας στο Βρετανικό Μουσείο δέχτηκε σήμερα επίθεση από την ακτιβιστική οργάνωση Just Stop Oil, με τους εκπροσώπους της να της φορούν ένα γιλέκο και να τοποθετούν δίπλα της μια φυσαλίδα ομιλίας.
Η Just Stop Oil απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με άλλους για να σταματήσει η εξόρυξη και η καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030.
Το άγαλμα της Δήμητρας είναι ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα σε φυσικό μέγεθος, που χρονολογείται περίπου από το 350 π.Χ. Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και της γονιμότητας που δημιούργησε τη συγκομιδή, τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες καθώς και τον κύκλο των εποχών.
Η ενέργεια ακολουθεί τη δημοσίευση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μιας ανοιχτής επιστολής από ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι μιας κατάρρευσης της Μεσημβρινής Ανατρεπόμενης Κυκλοφορίας του Ατλαντικού (AMOC) έχουν «υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό» και ότι μια κατάρρευση θα είχε καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνητικής απειλής της βιωσιμότητας της γεωργίας στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δει τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως και κατά 10°C και οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι «κανένα ρεαλιστικό μέτρο προσαρμογής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο γρήγορες αλλαγές στη θερμοκρασία».
Ακόμη και πριν από την κατάρρευση της AMOC, η κλιματική κρίση έχει ήδη δραματικές επιπτώσεις στην ικανότητά μας να καλλιεργούμε τρόφιμα. Οι αγρότες στην Αγγλία βίωσαν φέτος τη δεύτερη χειρότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί ποτέ λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, ενώ οι αγρότες της Σκωτίας περιέγραψαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο ως «την πιο δύσκολη των τελευταίων 30 ετών».
Εν τω μεταξύ, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Αφρική αντιμετωπίζουν την πείνα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε τη χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα, επηρεάζοντας σοβαρά την παραγωγή τροφίμων σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πέντε χώρες έχουν κηρύξει εθνικές καταστροφές.