Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στήριξη των μαστιχοπαραγωγών Χίου ζήτησε ο Γ. Αυτιάς από την Κομισιόν

ΑρχικήΝέαΣτήριξη των μαστιχοπαραγωγών Χίου ζήτησε ο Γ. Αυτιάς από την Κομισιόν
spot_img

Ερώτηση Γ. Αυτιά προς την Κομισιόν για Άμεση στήριξη των μαστιχοπαραγωγών.

Tο θέμα της «άμεσης στήριξης» των μαστιχοπαραγωγών της Χίου θέτει «μετ’ επιτάσεως», όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, με ερώτηση που κατέθεσε.

- Advertisement -

Στην ερώτησή του, τονίζει ότι η μαστίχα είναι «ένα ιδιαίτερο προϊόν, που παράγεται στο νησί της Χίου, στην Ελλάδα» και ότι η καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος είναι «δύσκολη και πραγματοποιείται από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο».

Επισημαίνει ότι «η συνολική παραγόμενη ποσότητα αγγίζει τους 200 τόνους, εκ των οποίων οι περισσότεροι εξάγονται σε 55 χώρες» και ότι «οι παραγωγοί μαστίχας, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες στην οικονομική τους δραστηριότητα».

Σημειώνει, δε, ότι «ο συγκεκριμένος κλάδος είναι κομβικός για το νησί, δεδομένου ότι απασχολούνται σ΄ αυτόν περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, αποτελώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κύριο οικονομικό πυλώνα του νησιού».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποια χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να στηρίξει οικονομικά τους παραγωγούς μαστίχας, εάν «μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ζημιάς μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης» και πώς μπορεί να τονωθεί η παραγωγή του προϊόντος, που φθίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα