Διαδοχικές «επισκέψεις» δέχεται από τις αρχές μεγάλο κρεοπωλείο.
Διαδοχικές «επισκέψεις» από τις αρχές φαίνεται πως δέχεται το Κρεοπωλείο Δαβούτης «ΚΡΕΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΔΑΒΟΥΤΗΣ ΑΕ» στην οδό Εργασίας 15 & Παναγούλη, στην Νέα Ιωνία Αττικής. Πριν από λίγες ημέρες σε έλεγχο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ, στο προϊόν Κεμπάπ κοτόπουλο-Μπιφτέκι κοτόπουλο (τύπου κεμπάπ) κατεψυγμένο» εντοπίστηκε το παθογόνο και επικίνδυνο βακτήριο σαλμονέλα, με αποτέλεσμα ο ΕΦΕΤ να δώσει εντολή για άμεση ανάκληση, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν. Το παραπάνω περιστατικό συνέβη στις 18 Οκτωβρίου.
Λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου, επιθεωρητές της περιφέρειας Αττικής έκαναν έλεγχο στο ίδιο κατάστημα και διαπιστώθηκε η διατήρηση και έκθεση προς πώληση έτοιμου μη προσυσκευασμένου κιμά, κομμένου εκ των προτέρων από νωπό μοσχαρίσιο κρέας (λάπα), κατά παράβαση του άρθρου 20 παρ. 1 της Υ.Α. με αριθ. 91354/2017 Υπουργικής Απόφασης (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. Φ.Ε.Κ. 2983/Β/30-08-2017), που τιμωρείται διοικητικά, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ 7α της ίδιας Υπουργικής Απόφασης. Στη εταιρεία επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τους κανόνες διακίνησης Προϊόντων για την Κοπή και πώληση κιμά ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο κιμά, δηλαδή κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας.
2. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.
3. Η τιμή λιανικής πώλησης του κιμά είναι αυτή στην οποία πωλείται το κομμάτι κρέατος (με οστά ή χωρίς οστά), από το οποίο παρασκευάσθηκε ο κιμάς και απαγορεύεται κάθε προσαύξηση της τιμής λόγω φύρας, κοπής, περιποίησης, αφαίρεσης οστών κλπ.
4. Εφόσον ο κιμάς κοπεί από κρέας με οστά, που επέλεξε ο καταναλωτής, το κρέας ζυγίζεται πριν την κοπή και στον καταναλωτή παραδίδεται ίσο βάρος κιμά μαζί με τα οστά με αυτό που ζυγίστηκε αρχικά.
5. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά σε διαφορετικές μηχανές, ανάλογα με το είδος του κρέατος και εάν αυτό είναι νωπό ή κατεψυγμένο.
6. Οι παραπάνω μηχανές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε σημείο τέτοιο ώστε η κοπή να είναι απολύτως ορατή από τον καταναλωτή.
7. Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.