ΑρχικήΝέαΣύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τη συμφωνία MERCOSUR ζητά το...

Σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για τη συμφωνία MERCOSUR ζητά το ΠΑΣΟΚ

2 λεπτά ανάγνωσης

Ζητούν από την κυβέρνηση να εξηγήσει, έστω εκ των υστέρων, «τους λόγους που την οδήγησαν στην συνυπογραφή της συμφωνίας

Τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, για να εξηγήσει η κυβέρνηση τους λόγους που την οδήγησαν στην συνυπογραφή της συμφωνίας MERCOSUR, ζητούν επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ρεθύμνης, Εμμ. Χνάρη.

- Advertisement -

Με σχετική επιστολή τους προς την πρόεδρο της επιτροπής, Φωτεινή Αραμπατζή οι βουλευτές σημειώνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία MERCOSUR και ζητούν από την κυβέρνηση να εξηγήσει, έστω εκ των υστέρων, «τους λόγους που την οδήγησαν στην συνυπογραφή της συμφωνίας, τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στον αγροτικό τομέα, καθώς και τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της συμφωνίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Επικρίνουν, παράλληλα, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη ότι αποφάσισαν να συνυπογράψουν την συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, και χωρίς κανένα διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς και ιδιαίτερα τους αγρότες».

- Advertisement -

Κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η συμφωνία Ε.Ε.-MERCOSUR διευρύνει τις υφιστάμενες εμπορικές ανισορροπίες, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για την Ελλάδα, όπου ο πρωτογενής τομέας διατηρεί αυξημένη οικονομική και κοινωνική βαρύτητα, η άρση δασμών και οι μεγάλες ποσοστώσεις εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες με σαφώς χαμηλότερα πρότυπα παραγωγής δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, συμπίεσης τιμών και απώλειας εισοδήματος για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, η εισαγωγή προϊόντων που παράγονται με χρήση φυτοφαρμάκων, δραστικών ουσιών, ορμονών και πρακτικών απαγορευμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγείρει σοβαρά ζητήματα διατροφικής ασφάλειας και αξιοπιστίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Η υπόσχεση περί «συμβατότητας» των εισαγόμενων προϊόντων και αυστηρών ελέγχων ιχνηλασιμότητας, παραμένει ανεπαρκής, ιδίως όταν η ίδια η ελληνική πολιτεία αδυνατεί διαχρονικά να αντιμετωπίσει φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παραπλανητικής επισήμανσης στην εσωτερική αγορά.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Λιγότερη φέτα και υψηλότερες τιμές – Φόβος για «φέτα» που δεν είναι φέτα: Πώς να ξεχωρίζετε την αυθεντική

Ζωονόσοι και μειωμένη παραγωγή πιέζουν τη φέτα, ενώ οι έλεγχοι εντοπίζουν λευκά τυριά που παρουσιάζονται ως ΠΟΠ.

Ελληνικά κοτόπουλα: Πάνω από 4 στα 10 δείγματα θετικά σε Salmonella και σχεδόν 6 στα 10 σε Campylobacter – Μελέτη ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ σε 233 κοτόπουλα βρήκε Salmonella στο 42,5% και Campylobacter στο 57,5% των δειγμάτων. Τι έδειξαν οι αναλύσεις.

Γαύρος και σαρδέλα στην Ελληνική αγορά: Πόσο πληρώνεται ο αλιέας και πόσο πληρώνει ο καταναλωτής – Έρευνα

Νέα μελέτη φωτίζει τις τιμές πρώτης πώλησης – Στα 1,86 ευρώ ο γαύρος έναντι 5,30 ευρώ στη λιανική.