ΑρχικήΝέαΣυμφωνία ΕΕ-Mercosur: «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν...

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν 

3 λεπτά ανάγνωσης

«Στην τελική ευθεία», παρά τη σθεναρή εναντίωση της Γαλλίας η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Mercosur.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε χθες Κυριακή ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», αναφερόμενη στις μακρές διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Mercosur, οι οποίες βρίσκονται, κατ’ αυτήν, «στην τελική ευθεία», παρά τη σθεναρή εναντίωση της Γαλλίας. Η Mercosur είναι ένα εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής με πλήρη μέλη την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Συνδεδεμένες χώρες είναι Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Περού και Σουρινάμ.

- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews, που μεταδόθηκε την παραμονή της συνόδου της G20, στην οποία θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο Τρίτη στο Ρίο ντε Ζανέιρο, η επικεφαλής της Κομισιόν αναγνώρισε πως θα είναι «δυσχερές καθήκον» να πειστούν όλες οι χώρες και των δυο συμμαχιών να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ και, φυσικά, της Mercosur», θύμισε. «Ο διάβολος βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες», επέμεινε. «Η τελική ευθεία είναι η πιο σημαντική, αλλά είναι επίσης συχνά η πιο δύσκολη».

- Advertisement -

Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) και την ΕΕ αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης που κρατάει πάνω από δυο δεκαετίες.

Έπειτα από τη σύναψη «πολιτικής» συμφωνίας το 2019 ανάμεσα στα μέρη, η εναντίωση αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αποτρέπει την οριστική υιοθέτησή της, μολονότι οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ισπανία ευελπιστούν πως θα υπογραφτεί ως το τέλος του 2024.

- Advertisement -

«Θέλω να καθησυχάσω όλους τους αγρότες μας: δεν θα εγκαταλείψουμε τη διατροφική κυριαρχία μας. Η Γαλλία δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur στην τρέχουσα εκδοχή της», ανέφερε μέσω X ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Κυριακή, μετά τη συνάντησή του στο Μπουένος Άιρες με τον αργεντινό ομόλογό του Χαβιέρ Μιλέι, προτού ταξιδέψει στο Ρίο για τη σύνοδο της G20.

Πολλοί γάλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που κινητοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια εναντίον της συμφωνίας αυτής, φοβούνται πως ειδικά το κρέας από τη Λατινική Αμερική θα πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές και προειδοποιούν εναντίον του αθέμιτου ανταγωνισμού από προϊόντα που δεν υπόκεινται στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κανόνες σε ισχύ στην ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Οι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτό είναι το πιο θρεπτικό λαχανικό στον κόσμο

Επιστήμονες του CDC κατέταξαν 41 φρούτα και λαχανικά με βάση την πυκνότητα θρεπτικών συστατικών. Μόνο ένα πήρε βαθμολογία 100

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας