Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμπληρώματα διατροφής: Το 31% των Ελλήνων λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα

ΑρχικήΝέαΥγείαΣυμπληρώματα διατροφής: Το 31% των Ελλήνων λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα
spot_img

Μελέτη Ελληνικών Πανεπιστημίων για τα ποσοστά κατανάλωσης διατροφικών συμπληρωμάτων.

Με αφορμή την αναγκαιότητα της παρακολούθησης κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής (DS) και την απουσία εναρμονισμένου συστήματος καταγραφής της πρόσληψης τους, μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παραθέτει στοιχεία για τα DS στις Ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.

Από το 2018, η αγορά DSs επεκτείνεται και αναμένεται να το κάνει μέχρι το 2028, όταν εκτιμάται ότι η αξία τους ανέρχεται σε 239,4 δισεκατομμύρια USD, σε σύγκριση με περίπου 137 δισεκατομμύρια USD το 2021. Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί στην εύκολη προσβασιμότητά τους, καθώς πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και ψιλικατζίδικα και είναι μη συνταγογραφούμενα προϊόντα. Επιπλέον, οι κανονισμοί και οι νόμοι σχετικά με τα DS είναι μάλλον χαλαροί σε σύγκριση με τα φάρμακα. Δεν απαιτείται έγκριση πριν από τη διάθεση στην αγορά και οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος.

Στις Εθνικές Έρευνες Διατροφής (NNSs), μόνο στις 30 από τις 53 Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει επίσημη καταγραφή πρόσληψης των NNS. Μεταξύ αυτών, σχετικά ευρήματα σχετικά με το ποσοστό πρόσληψης DS δημοσιεύθηκαν σε 21 περιπτώσεις. Η χρήση DS διαφέρει ανά χώρα, με τη Φινλανδία και τη Δανία να έχουν το μεγαλύτερο και την Ιταλία να έχει το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης.

Πιο συγκεκριμένα η υψηλότερη κατανάλωση DS βρέθηκε στη Φινλανδία και στη Δανία, όπου περισσότερο από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού ήταν χρήστες DS (DSUs). Παρόμοια στοιχεία καταγράφηκαν μεταξύ της Ελβετίας (47%) και της Ολλανδίας (42%), ακολουθούμενες από 38,3% στο Βέλγιο, 31% στην Ελλάδα, 26,6% στην Πορτογαλία, 25% στην Ουγγαρία και 24,3% στη Γερμανία. Η Γαλλία (21,8%) και η Σουηδία (21%) είχαν λιγότερα DSU στο συνολικό πληθυσμό. Τέλος, η Ισπανία (13,3%), η Πολωνία (10%) και η Ιταλία (5%) είχαν το χαμηλότερο ποσοστό DSU. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 22% των ατόμων ηλικίας 19-64 ετών και το 41% ​​της ομάδας άνω των 65 ετών, και στην Ιρλανδία, το 28% των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών και 37 % της ομάδας άνω των 65 ετών ήταν DSU.

Σε όλες τις χώρες, οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερη κατανάλωση DS σε σύγκριση με τους άνδρες. Ο λόγος πίσω από αυτή τη διαφορά μπορεί να είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής από τους άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, καταναλώνουν ορισμένα DSs, π.χ. προγεννητικές βιταμίνες ή ασβέστιο και βιταμίνη D για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όσον αφορά την οστεοπόρωση.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί πως αν και σύμφωνα με την EFSA, «τα συμπληρώματα διατροφής προορίζονται για τη διόρθωση διατροφικών ελλείψεων, τη διατήρηση επαρκούς πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών», έχει τεκμηριωθεί σε πολλές έρευνες ότι οι χρήστες DS τείνουν να καταναλώνουν DS για λόγους υγείας και όχι για να καλύψουν τα διατροφικά κενά.

Κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα συμπληρώματα φαίνεται πως καταναλώνουν περισσότερο οι νεαροί ενήλικες από τους μεγαλύτερους, και όσον αφορά στη συσχέτιση μεταξύ της εκπαίδευσης και της κατανάλωσης DS η πρόσληψη συμπληρωμάτων ήταν υψηλότερη σε άτομα με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η κατανάλωση συνδέεται θετικά με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Επίσης στη χώρα μας, οι υπέρβαροι άνδρες είχαν υψηλότερη κατανάλωση DS, ακολουθούμενοι από τους παχύσαρκους και τους άνδρες με φυσιολογικό βάρος ενώ οι άνδρες που ανέφεραν μόνοι τους την κατάσταση της υγείας τους ως «πολύ καλή» ή «καλή» παρουσίασαν υψηλό ποσοστό χρήσης. Οι προτιμώμενες κατηγορίες DS ήταν οι πολυβιταμίνες με μέταλλα (MVM), πολυβιταμίνες (MV), ασβέστιο και σίδηρος. Τα MVM προτιμήθηκαν από τους νεότερους άνδρες της ομάδας 18–34 ετών, ενώ ο σίδηρος προτιμήθηκε από την ομάδα των 65 ετών. Αντίθετα, γυναίκες 18-44 ετών ήταν χρήστες συμπληρωμάτων σιδήρου σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες, και τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου δεν χρησιμοποιήθηκαν από γυναίκες κάτω των 44 ετών τόσο συχνά όσο στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες. Επίσης η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων είχε θετική συσχέτιση με τη χρήση DS .

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα δεδομένα για την κατανάλωση DS είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική παρακολούθηση της διατροφής. Μπορούν να συμβάλουν στον χαρακτηρισμό των προτύπων χρήσης του DS στον πληθυσμό, στην εκτίμηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών από συμπληρώματα, στην αξιολόγηση της συνολικής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και τα DS και στην εξέταση των διαφορετικών σχέσεων διατροφής-υγείας. Στην Ευρώπη, η δημιουργία και η εφαρμογή μιας τυποποιημένης μεθοδολογίας παραμένει απαραίτητη. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Παπατέστα ΕΜ, Κανέλλου Α, Πέππα Ε, Τριχοπούλου Α. Αναφέρεται η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής (Τροφής) στις Ευρωπαϊκές Εθνικές Έρευνες Διατροφής; ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2023; 15(24):5090. https://doi.org/10.3390/nu15245090

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο