Νέα συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ιταλίας για το Nutriscore.
Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη στρογγυλή τράπεζα «Η πολιτική συναντά την επιστήμη της διατροφής» που διοργάνωσε ο Αντιπρόεδρος κ. Η Pina Picierno υπό την αιγίδα των ιταλικών αντιπροσωπειών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης στην πρώτη συσκευασία της ΕΕ το 2023 με σκοπό την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής και την προώθηση της ομαλότερης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.
Η ΕΕ εξετάζει και πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις πολύ διαφορετικούς τύπους συστημάτων: το γαλλικό Nutri-Score, έναν «βαθμολογημένο δείκτη» που αποδίδει μια συνολική βαθμολογία στα τρόφιμα που εμφανίζονται με τα χρώματα των φωτεινών σηματοδοτών, τα αγγλικά φανάρια, που εκφράζουν ξεχωριστή αξιολόγηση για τις θερμίδες, τα σάκχαρα, το αλάτι και τα κορεσμένα λίπη, αναφέροντας τις ποσότητες τους, το KeyHole από τις σκανδιναβικές χώρες, ένα θετικό λογότυπο που αποδίδεται σε τρόφιμα που, μεταξύ αυτών της ίδιας τυπολογίας, έχουν σύνθεση που θεωρείται πιο υγιεινή· και τέλος την ιταλική μπαταρία NutrInform, η οποία παρέχει πληροφορίες για τις ποσότητες αλατιού, λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων στα τρόφιμα και υποδεικνύει τη συχνότητα εμφάνισης μιας μερίδας του προϊόντος στις ημερήσιες ανάγκες. Κάθε μία από τις τέσσερις προσεγγίσεις έχει διαφορετικές συνέπειες, οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία αλλά και τον θεμιτό ανταγωνισμό, την ελευθερία επιλογής των καταναλωτών και, το μέλλον της τοπικής παραγωγής.
Ο Πρέσβης Stefano Verrecchia δήλωσε: «Η Ιταλία παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση μιας ανοιχτής και επιστημονικής συζήτησης σχετικά με τον τρόπο ενθάρρυνσης της υγιεινής διατροφής μέσω επαρκούς ενημέρωσης των καταναλωτών. Υποστηρίζουμε τον αξιέπαινο στόχο της ΕΕ για τη μείωση της παχυσαρκίας και των μη μεταδοτικών ασθενειών, αλλά προειδοποιούμε για την παραβίαση των εθνικών διατροφικών παραδόσεων και την τεχνητή ταξινόμηση ορισμένων τροφίμων ως υγιεινών και άλλων ως ανθυγιεινών».
Η στρογγυλή τράπεζα εισήχθη από την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Pina Picierno και τον Αντιπρόεδρο Γεωργίας της Τσεχικής Δημοκρατίας που ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία της ΕΕ, κ. Jindřich Fialka. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήγαγαν μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες τους.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις διατροφικές πληροφορίες για τα τρόφιμα και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια διατροφική ετικέτα για να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια υγιεινή, ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.
Ο καθηγητής Luca Piretta, διατροφολόγος, ειδικός στη Γαστρεντερολογία και την Πεπτική Ενδοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Ρώμης (Βιο-Ιατρική Πανεπιστημιούπολη) δήλωσε «Η επικοινωνία με τους καταναλωτές μέσω μιας ετικέτας στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας πρέπει να είναι ενημερωτική και εκπαιδευτική. Ο περιορισμός της ευθύνης για σωστή διατροφή στην αξιολόγηση ενός μεμονωμένου προϊόντος που διατίθεται σε ένα ράφι είναι απολύτως παραπλανητικός και μερικές φορές εντελώς αντιπαραγωγικός, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσο από αυτό το προϊόν θα καταναλωθεί (εκτός εάν προορίζεται η μερίδα), τι είδους δίαιτα να περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον στην κατάσταση της υγείας του ατόμου που θα το καταναλώσει».
Η Carla Valeiras, από την ευρωπαϊκή ένωση καταναλωτών SAFE (Safe food advocacy Europe), τόνισε τα βασικά ευρήματα της πρόσφατης έκθεσής της σχετικά με τα κύρια εθελοντικά συστήματα επισήμανσης διατροφής που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο: «Μη μεταδοτικές ασθένειες και παχυσαρκία λόγω ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη σύγχρονη κοινωνία. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να ενημερώνονται επαρκώς για τις επιλογές τους. Χωρίς ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες, δεν υπάρχει επιλογή». Η Floriana Cimmarusti, Γενική Γραμματέας SAFE ήταν πεπεισμένη ότι «η Επιτροπή θα λάβει υπόψη την έκθεσή κατά τη διατύπωση της πρότασής της».
Ο Δρ. Stephan Peters, ειδικός στη διατροφική επιστήμη, από την Ολλανδική Ένωση Γαλακτοκομικών, δήλωσε ότι «Ένα πρόγραμμα της ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία του καλαθιού των σούπερ μάρκετ του καταναλωτή στην πραγματική ζωή – σύμφωνα με την προσέγγιση της EFSA για τεκμηριωμένους ισχυρισμούς υγείας».
Ο καθηγητής Marco Silano, Διευθυντής Ερευνητής και Επικεφαλής της Μονάδας Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας στο Ιταλικό Ανώτερο Ινστιτούτο Υγείας παρουσίασε τα διάφορα εθελοντικά προγράμματα επισήμανσης διατροφής που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και είπε ότι «Το σύστημα επισήμανσης μπαταριών FoP NutrInform είναι αποτελεσματικό στην ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με η διατροφική σύνθεση των τροφίμων που συνθέτουν την καθημερινή δίαιτα. {Το NutrInform βασίζεται στη γραφική αναπαράσταση μιας μπαταρίας, της οποίας το ποσοστό φόρτισης αντικατοπτρίζει το ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών που παρέχονται από μια μερίδα του συσκευασμένου φαγητού} “
Ο Πρέσβης Stefano Verrecchia κατέληξε: «Η σημερινή εκδήλωση δείχνει ότι πολύ αξιόπιστοι επιστήμονες, η κοινωνία των πολιτών, πολλές χώρες καθώς και οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση πριν υποβάλει πρόταση. Το σύστημα της ΕΕ πρέπει να αποδείξει τα κατάλληλα οφέλη για την υγεία για τους πολίτες της ΕΕ».