Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεργασία ΠΟΥ και ΑΠΘ για παροχή υπηρεσιών διατροφής και ψυχικής υγείας

ΑρχικήΝέαΣυνεργασία ΠΟΥ και ΑΠΘ για παροχή υπηρεσιών διατροφής και ψυχικής υγείας
spot_img

cibum team

Την δημιουργία Κέντρου συνεργασίας του ΠΟΥ με την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με θέμα ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και διατροφής, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξήγγειλε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας για την ψυχική υγεία στον ΠΟΥ, καθηγητής ψυχιατρικής του ΑΠΘ, και πρόεδρος του τομέα ψυχικής υγείας του Ινστιτούτου επιστημονικών ερευνών του ΠΙΣ, κ. Κωνσταντίνος Φουντουλάκης. Ο καθηγητής τόνισε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ενδυναμώνει την διασύνδεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Αυτό σημαίνει και εισαγωγή τεχνογνωσίας, αλλά και εξαγωγή, γιατί ένα κέντρο συνεργασίας μπορεί να δικτυωθεί με συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, άρα βοηθάει στην εξωστρέφεια της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά επίσης και στην εξαγωγή γνώσεων και τεχνογνωσίας από το ελληνικό σύστημα υγείας. Κι εμείς μπορεί να γκρινιάζουμε για το δικό μας σύστημα υγείας, ωστόσο υπάρχουν χώρες που μπορεί να ωφεληθούν από τη δική μας εμπειρία και τεχνογνωσία. Τα κέντρα αυτά σχεδιάζουν μελέτες, εκπονούν κατευθυντήριες οδηγίες, σχέδια πολιτικής, οτιδήποτε έχει να κάνει με το θέμα τους, που εν προκειμένω είναι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και η διατροφή. Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή τη στιγμή, επιτροπές στο υπουργείο Υγείας εργάζονται σε μία προσπάθεια να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα της ψυχικής υγείας, «καθώς υπάρχει μία ανάγκη για αναμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

Μελέτες COMET: Μείωση της σεξουαλικότητας σε όλες τις ηλικίες λόγω πανδημίας

Όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις διεθνείς μελέτες Comet που σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρία και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο κ. Φουντουλάκης είπε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 21, σύμφωνα με δεδομένα από 70.000 άτομα σε 40 χώρες, παρατηρήθηκε αύξηση βάρους σε όλες τις ηλικίες 2 με 3 κιλά, γενικότερα ανθυγιεινός τρόπος διατροφής, καθώς επίσης μείωση της σωματικής δραστηριότητας. «Αυξήθηκε η χρήση ίντερνετ, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 20% απέκτησε νέες συνήθειες στoν κυβερνοχώρο, πχ εκτοξεύθηκε η χρήση του zoom. Δεν φαίνεται να αυξήθηκε η χρήση αλκοόλ ή ουσιών στο γενικό πληθυσμό. Μάλιστα εκεί φαίνεται σα να μειώθηκε λίγο, όμως σε συγκεκριμένες ομάδες και σε νέους, φαίνεται ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά. Η δε σεξουαλικότητα, οριζόντια σε όλες τις ηλικίες, φαίνεται να είχε επηρεαστεί αρνητικά και μειώθηκε τόσο η επιθυμία, όσο και η πράξη. Σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας ο κ. Φουντουλάκης αναφέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, περίπου 85%, είχε μία θετική στάση απέναντι στα μέτρα».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο