Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλληνες επιστήμονες έφτιαξαν ενεργή μεμβράνη συσκευασίας για παράταση διάρκειας ζωής του χοιρινού

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΈλληνες επιστήμονες έφτιαξαν ενεργή μεμβράνη συσκευασίας για παράταση διάρκειας ζωής του χοιρινού
spot_img

Ενεργή συσκευασία από θυμάρι και κατακάθια καφέ.

 Η ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της διάρκειας ζωής των τροφίμων οδηγεί την έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) στη βιομηχανία τροφίμων προς τη διερεύνηση νέων τεχνικών συσκευασίας προκειμένου να μειωθεί η χρήση πρόσθετων και συντηρητικών.  Αυτός ο τύπος συσκευασίας ονομάζεται «ενεργή συσκευασία τροφίμων». Η αντικατάσταση των πρόσθετων και των συντηρητικών συσκευασίας τροφίμων με βιοβασισμένες αντιοξειδωτικές/αντιβακτηριακές ενώσεις αποτελεί κοινή πρακτική τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας την τάση της βιοοικονομίας και της νανοτεχνολογίας. 

Ερευνητές από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ακολουθώντας αυτή την τάση δημιούργησαν ενεργή μεμβράνη συσκευασίας με νανοϋβρίδιο ενεργού άνθρακα (AC) από κατακάθια καφέ και θυμόλη (TO) από έλαιο θυμαριού. Για το πείραμα χρησιμοποιήθηκαν χοιρινά φιλέτα της εταιρείας Αϋφαντής.

Η μεμβράνη που δημιούργησαν οι Έλληνες ερευνητές εμφάνισε 230% υψηλότερο φράγμα νερού/ατμών και 1928% χαμηλότερη διαπερατότητα οξυγόνου από το καθαρό φιλμ και είχε υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Όλα αυτά δίνουν ως αποτέλεσμα μία παράταση 2 ημέρων στη διάρκεια ζωής του χοιρινού φιλέτου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Γιαννακάς ΑΕ, Καραμπαγιάς Β.Κ., Μοσχόβας Δ, Λεοντίου Α, Καραμπαγιάς Ι.Κ., Γεωργόπουλος Σ, Καρύδης-Μεσσήνης Α, Ζαχαριουδάκης Κ, Ανδρίτσος Ν, Κεχαγιάς Γ, κ.ά. Thymol@activated Carbon Nanohybrid για ενεργές μεμβράνες συσκευασίας με βάση πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας για παράταση διάρκειας ζωής φιλέτα χοιρινού κρέατος. Τρόφιμα . 2023; 12(13):2590. https://doi.org/10.3390/foods12132590

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα