«Δεν θέλουμε η Γαλλία να είναι το πρότυπο γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό δεν λειτουργεί».
Αναγκασμένη να συμμορφωθεί με ένα νέο κανόνα επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, βρίσκεται η McDonald’s στη Γαλλία, τη στιγμή που η επαναχρησιμοποίηση στη χώρα αποτελεί φλέγον ζήτημα. Ο κολοσσός, για πρώτη φορά παγκοσμίως, καλείται να χρησιμοποιήσει 21 επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, ενώ στελέχη της αλυσίδας εκφράζουν το φόβο πως η απομάκρυνση από τις απορριπτόμενες συσκευασίες στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στο μεταξύ οι ακτιβιστές μετόχων στις ΗΠΑ ασκούν παρόμοια πίεση στην εταιρεία.
«Δεν θέλουμε η Γαλλία να είναι το πρότυπο γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό δεν λειτουργεί», είπε ο Serge Thines, επικεφαλής των διεθνών κυβερνητικών σχέσεων της McDonald’s, στη Wall Street Journal σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. Αντίθετα, η αλυσίδα πιέζει για να διατηρήσει τις χάρτινες συσκευασίες. «Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης, πιστεύουμε ότι η ανακύκλωση λειτουργεί», είπε ο Thines στο Journal. Εκπρόσωπος του γίγαντα του fast-food δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο του The Messenger.
Ασκώντας πιέσεις για την αλλαγή του γαλλικού κανόνα, η McDonald’s λέει ότι τα εστιατόριά της βασίζονται σε συσκευασίες μιας χρήσης για να διατηρούν τα τρόφιμά τους να κινούνται γρήγορα και το κόστος χρησιμότητας και εργασίας τους χαμηλό, ανέφερε η WSJ. Η εταιρεία συμμετείχε σε μια επιτυχημένη προσπάθεια του κλάδου να “σκοτώσει” μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοιους στόχους, είπε η Journal, και τα 21 επαναχρησιμοποιήσιμα κύπελλα και, μπολ που παρουσίασε η εταιρεία στη Γαλλία είναι η πρώτη για την αλυσίδα Burger.
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο στον φούρνο ΒΕΝΕΤΗ για βαριά κουτιά!
Η McDonald’s υποστηρίζει ότι μια ευρύτερη στροφή σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου απαιτώντας ενεργοβόρο καθαρισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσετε την προσπάθεια που χρειάζεται για να συλλέξετε όλα τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα από τους πελάτες, δήλωσε ο Daniel Johnson, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Συσκευασίας και Γραφικών Μέσων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ.
Ωστόσο, οι επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες είναι γενικά πιο αποτελεσματικές και καλύτερες για το περιβάλλον μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Todd Schifeling, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Temple που έχει αναθεωρήσει την έρευνα για τη βιωσιμότητα. «Υπάρχει μεγαλύτερο αρχικό κόστος, αλλά με επαρκή αριθμό χρήσεων ή επαναχρησιμοποιήσεων, κάποια στιγμή γίνεται πιο αποτελεσματικό», είπε.
Για το As You Sow, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό των ΗΠΑ που εξουσιοδοτεί τους μετόχους που πιέζουν εταιρείες όπως τα McDonald’s να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο του ζητήματος. Η McDonald’s μπορεί να δεσμεύεται να ανακυκλώσει χαρτί, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί άφθονο πλαστικό για καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα και άλλα αντικείμενα, δήλωσε η Kelly McBee, ανώτερη συντονίστρια κυκλικής οικονομίας.
- Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Απλησίαστες οι τιμές στην Αγορά Μοδιάνο – Τιμοληψία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ομάδες υπεράσπισης όπως η Zero Waste France επικροτούν τον νέο νόμο στη Γαλλία, ο οποίος εφαρμόστηκε στις αρχές του έτους. Κάθε χρόνο τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού σερβίρουν έξι δισεκατομμύρια γεύματα, παράγοντας 2 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, ανέφερε το BBC.