Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα κουμκουάτ Νοτίου Αφρικής περιέχουν μόλυβδο – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤα κουμκουάτ Νοτίου Αφρικής περιέχουν μόλυβδο - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Η Ολλανδία ενημέρωσε το RASFF για σοβαρό κίνδυνο από κουμκουάτ προέλευσης Νοτίου Αφρικής.

Οι Έλληνες γνωρίζουν τα κουμκουάτ ως αποκλειστικό προϊόν ΠΓΕ της Κέρκυρας από το 1994 με συγκεκριμένες προϋποθέσεις καλλιέργειας και με μεγάλη σημασία για την οικονομία του νησιού, τόσο από το φρούτο όσο και από την παραγωγή κομπόστας, φρουί γλασέ, και γλυκό του κουταλιού.

Ωστόσο το κουμκουάτ παράγεται και σε άλλες χώρες.Είναι εγγενές στη Νότια Κίνα με ιστορικές αναφορές για το φρούτο να εμφανίζονται στη λογοτεχνία της Κίνας τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα. Έχουν καλλιεργηθεί για αιώνες σε άλλα μέρη της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ευρώπη εισήχθησαν το 1846 από τον Robert Fortune, συλλέκτη της London Horticultural Society , και πλέον καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα στη Φλόριντα των ΗΠΑ διοργανώνεται κάθε χρόνο Φεστιβάλ κουμκουάτ με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο δεν είναι όλα κατάλληλα για κατανάλωση. Σήμερα Η Ολλανδία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για Ακατάλληλα Τρόφιμα (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από κουμκουάτ προέλευσης Νοτίου Αφρικής. Τα φρούτα εισάγονται επίσης και στη Βρετανία και κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μόλυβδο (0.26 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 0.1 mg/kg).

Ο μόλυβδος μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα από το περιβάλλον όπου τα τρόφιμα καλλιεργούνται, εκτρέφονται ή επεξεργάζονται. Τα επίπεδα μολύβδου στο περιβάλλον μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη φυσική γεωγραφική σύνθεση και την εγγύτητα με την τρέχουσα ή προηγούμενη χρήση ή την κατασκευή προϊόντων που παρασκευάζονται με μόλυβδο

Ο μόλυβδος είναι τοξικός και καρκινογόνος για τον άνθρωπο και μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας ή κατάστασης υγείας για αυτό και δεν  δεν υπάρχει γνωστό ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο. Η προστασία των παιδιών από την έκθεση στον μόλυβδο είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι πιο ευαίσθητα στην τοξικότητά του. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της ανάπτυξης και ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα