Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τεχνολογία τροφίμων και διατροφή: Υπάρχει σύγκλιση;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤεχνολογία τροφίμων και διατροφή: Υπάρχει σύγκλιση;
spot_img

Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της ταξινόμησης τροφίμων που υιοθετήθηκε από τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές και της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων;

Η ταξινόμηση των τροφίμων αποσκοπεί στην ομαδοποίηση τους σύμφωνα με τα φυσικά, χημικά, θρεπτικά και βιολογικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και με άλλα συστατικά τροφίμων, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων, τη δημιουργία προγραμμάτων και πολιτικών στον τομέα της διατροφής, της υγείας και τους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές γνωστές ως “Food-based Dietary Guidelines” (FBDG). Το FBDG ταξινομεί τα τρόφιμα σύμφωνα με την προέλευση, τη φύση, την πηγή θρεπτικών συστατικών, την ομάδα τροφίμων και το επίπεδο επεξεργασίας τους. 

Από την άλλη πλευρά, η επιστήμη και η τεχνολογία τροφίμων (FST) κατατάσσει τα τρόφιμα σύμφωνα με την προέλευση, τη δυνατότητα αλλοίωσης, την πηγή θρεπτικών συστατικών, την επεξεργασία, την ομάδα τροφίμων και τη σύνθεσή τους. 

Οι αποκλίσεις παρατηρούνται πιθανώς επειδή  τα δύο πεδία επιστημονικής γνώσης, αν και στενά συνδεδεμένα, ορίζουν διαφορετικά κριτήρια για την ταξινόμηση των τροφίμων: Tο δεύτερο αναφέρεται στην παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων και το πρώτο σχετίζεται με τα τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Μία ενδιαφέρουσα εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi, είχε ως στόχο να εντοπίσει τα σημεία σύγκλισης για τις διαφορές στην ταξινόμηση των τροφίμων σύμφωνα με το FBDG και το FST. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Το πρώτο βήμα ήταν ο προσδιορισμός των κατευθυντήριων γραμμών διατροφής με βάση τα τρόφιμα (FBDG). Για καθένα από τα FBDG, τα τρόφιμα ομαδοποιήθηκαν ως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, σάκχαρα, λίπη και έλαια, όσπρια, τρόφιμα από ζώα, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα. Το δεύτερο βήμα είχε ως στόχο τον εντοπισμό και την περιγραφή των διαφορετικών συστημάτων ταξινόμησης τροφίμων. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε σε PubMed ® , Science Direct και Web of Science και σε ιστότοπους διεθνών οργανισμών όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Codex Alimentarius . 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των ταξινομήσεων ήταν η ταξινόμηση ως προς την προέλευση (ζωική και φυτική), τις πηγές θρεπτικών συστατικών και τις ομάδες τροφίμων. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν ασυνέπειες για την κατανομή των ειδών διατροφής σε κάθε ομάδα σε 98 οδηγίες διατροφής (FBDG) που συμμετείχαν στην έρευνα. Όσο για τη φύση, υπήρξε σύγκλιση για τα in natura, τα ελάχιστα επεξεργασμένα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, τα κριτήρια που υιοθετούνται για τα ελάχιστα επεξεργασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιγράφονται στο FBDG διαφέρουν από αυτά που εξετάζονται από το FST. Η FST επίσης δεν αναγνωρίζει την ταξινόμηση των τροφίμων ως προς το επίπεδο επεξεργασίας.

Άλλα ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν ότι στο FBDG  η κατάταξη ορισμένων ειδών τροφίμων σε ομάδες, πρέπει να ακολουθεί τη βοτανική ταξινόμηση (φρούτα, δημητριακά, λαχανικά και ελαιοκράμβη) που προτείνει η FST για τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Μια παρόμοια προσέγγιση μπορεί να εξεταστεί για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα όσπρια δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τα ζωικά τρόφιμα. Προφανώς, τέτοια είδη ενσωματώθηκαν στην ίδια ομάδα σε FBDG, επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Η χρήση τέτοιων ομαδοποιήσεων μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με τις χημικές και διατροφικές πτυχές στην ερμηνεία της κατανάλωσης τροφίμων έναντι της διατροφικής ποιότητας. Όσον αφορά τη φύση των τροφίμων, είτε σε φυσικό, είτε ελάχιστα επεξεργασμένα, είτε επεξεργασμένα, από επιστημονική και τεχνολογική άποψη, είναι αδύνατο να ταξινομηθούν τα τρόφιμα σύμφωνα με το «επίπεδο επεξεργασίας». Οι λειτουργίες της μονάδας (καθαρισμός, μείωση μεγέθους, ανάμειξη, προσθήκη συστατικών, πρόσθετα, θέρμανση και συσκευασία) δεν καθορίζουν τη θρεπτική αξία του τροφίμου.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανασκόπησης ενισχύουν την επείγουσα ανάγκη για κοινή εργασία μεταξύ επαγγελματιών διατροφολόγων, επιστημόνων και τεχνολόγων τροφίμων, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και εκπροσώπων της βιομηχανίας τροφίμων για να συζητήσουν την ταξινόμηση των τροφίμων. Απλώς η ομαδοποίηση των τροφίμων σε κατηγορίες δεν μεταφράζει ακριβώς τη θρεπτική αξία ενός τροφίμου ή ενός προϊόντος. Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ερευνητών σχετικά με την ταξινόμηση των τροφίμων. 

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Monteiro, JS; Botelho, RBA; Zandonadi, RP; Araujo, WMC Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της ταξινόμησης τροφίμων που υιοθετήθηκε από τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα τρόφιμα και της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων; Foods 2023 , 12 , 3824. https://doi.org/10.3390/foods12203824

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο