Πολλοί αναρωτιούνται είναι τυρί το cottage ή μήπως μοιάζει με τυρί;
Το τυρί cottage είναι δημοφιλές σε όσους κάνουν δίαιτα και σε ορισμένους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αλλά και σε όσους προτιμούν την ήπια γεύση του και την ευελιξία του ως προσθήκη σε σαλάτες ή σάντουιτς που τα… “σπάει” τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς είναι και ελαφρύ και γευστικό και υγιεινό. Επίσης είναι δημοφιλές μεταξύ των μπόντι-μπίλντερ και των αθλητών για την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη (καζεΐνη), ενώ είναι σχετικά χαμηλό σε λιπαρά και αλάτι.
Πολλοί όμως αναρωτιούνται είναι τυρί το cottage, ή μήπως μοιάζει με τυρί; Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική: ναι, το cottage είναι τυρί και μάλιστα η ιστορία του είναι πολύ πιο παλιά απ΄όσο νομίζουμε.
Τι είναι το Cottage Cheese;
Το τυρί cottage είναι ουσιαστικά τυρόπηγμα (που σχηματίζεται όταν ένα οξύ πήζει το γάλα). Όπως η φέτα και το κατσικίσιο τυρί, το τυρί cottage είναι φρέσκο τυρί, που σημαίνει ότι δεν παλαιώνει όπως η γραβιέρα ή το κεφαλοτύρι. Είναι ίσως η πιο απλή μορφή τυριού, με σύντομη ωρίμανση και που δεν απαιτεί παλαίωση. Και η ευκολία παραγωγής του σε επίπεδο νοικοκυριού έδωσε την ονομασία cottage cheese, δηλαδή τυρί της αγροικίας ή του χωριού. Στην Eλλάδα υπάρχει σειρά από παραδοσιακά τυριά αντίστοιχης λογικής όπως το γαλοτύρι και άλλα χλωροτύρια.
Πώς παρασκευάζεται το Cottage Cheese;
Το τυρί cottage ζυμώνεται. Όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι και το cottage cheese ξεκινά ως γάλα. Η προσθήκη ενζύμων ή ζωντανών, ενεργών καλλιεργειών (προβιοτικά) μετατρέπει τα σάκχαρα του γάλακτος (λακτόζη) σε γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ διαχωρίζει το τυρόπηγμα (τα στερεά του γάλακτος, τα λίπη και τις πρωτεΐνες) από τον ορό γάλακτος (το υγρό).
Σε αυτό το στάδιο, το τυρόπηγμα είναι βασικά ένα συμπαγές μπλοκ φρέσκου τυριού. Εναπόκειται σε έναν κόφτη για τυρόπηγμα που μοιάζει με μαχαίρι να κόψει το τυρί σε κομμάτια. Το αν το τυρί cottage είναι σε μικρά κομμάτια ή μεγάλα εξαρτάται από το είδος του κόφτη για τυρόπηγμα.
Το κόψιμο του τυροπήγματος απελευθερώνει ορό γάλακτος. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τον ορό γάλακτος και αυτό σας αφήνει με ένα ωραίο υδαρό τυρόπηγμα.
Μια δημοφιλής ιστορία για την προέλευση του τυριού προήλθε από την Οδύσσεια του Ομήρου, στην οποία ο ποιητής περιγράφει πώς ο Κύκλωπας Πολύφημος έφτιαχνε τυρί αποθηκεύοντας γάλα στα στομάχια των ζώων. Τα ένζυμα από το στομάχι προκαλούσαν μια διαδικασία πήξης, που σχηματίζει το τυρόπηγμα από το γάλα. Ακόμα και σήμερα γίνεται παραγωγή τυριών σε τομάρι ζώων (τουλούμια) στα σπίτια των κτηνοτρόφων όπως το τουλουμοτύρι στην Λέσβο.
Το τυρί θεωρείται ότι προέρχεται από τη Μέση Ανατολή με ευρήματα πως υπήρχε τυροκόμηση περίπου το 5.000 π.Χ. Τα αρχαία γλυπτά και τοιχογραφίες στην Μεσοποταμία δείχνουν τη διαδικασία, με την οποία έφτιαχναν ένα παρασκευασμα που μοιάζει με τυρί, χρησιμοποιώντας αλάτι και γάλα για να δημιουργήσει ένα αλμυρό ξινό μίγμα πηγμένου γάλακτος, που πιστεύεται ότι είναι κάπως παρόμοιο με το σημερινό τυρί κότατζ. Η τεχνογνωσία πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα και στην συνέχεια στην Ρώμη. Τέλος οι Ισπανοί έφεραν αγελάδες και τη γνώση του τρόπου παρασκευής τυριού στην Αμερική το 1493.
Σαν επίσημη περίοδος έναρξης της παραγωγής και της δημοφιλίας του τυριού cottage θεωρείται ο 19ος αιώνας στην Βόρεια Αμερική. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο γνώρισε μεγάλη ανατπόκριση από το αμερικανικό καταναλωτικό κοινό.