Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέλος οι περιορισμοί για την πιστοποίηση γραβιέρας στις ΗΠΑ παρά τις αντιδράσεις Γαλλίας και Ελβετίας

ΑρχικήΝέαΤέλος οι περιορισμοί για την πιστοποίηση γραβιέρας στις ΗΠΑ παρά τις αντιδράσεις Γαλλίας και Ελβετίας
spot_img

Νίκη για τους γαλακτοπαραγωγούς των ΗΠΑΕφετείο επικύρωσε την απόφαση πως τυριά που παράγονται εκεί μπορούν να φέρουν την ένδειξη “gruyere” (γραβιέρα), απορρίπτοντας τους περιορισμούς που θέτουν οι κοινοπραξίες σε Γαλλία και Ελβετία.

Δικαίωση για τις ΗΠΑ έφερε εφετείο, το οποίο επικύρωσε την απόφαση πως τυριά που παράγονται στις Πολιτείες μπορούν να φέρουν την ένδειξη “gruyere“. Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο απέρριψε τις αιτιάσεις γαλλικών και Ελβετικών ενώσεων και απεφάνθη ότι η «γραβιέρα» είναι ένα γενικό στυλ τυριού που μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε. Η απόφαση σημαίνει ότι οι τυροκόμοι των ΗΠΑ και όχι μόνο στις χώρες της Ευρώπης μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν και να εμπορεύονται τυρί με την ονομασία γραβιέρα.

Το τυρί γραβιέρα πήρε το όνομά του από την πόλη Gruyeres στην Ελβετία. Αν και το  Gruyeres αναγνωρίζεται ως  προϊόν Ελβετικής Γεωργαφικής ένδειξης στην ΕΕ, το Gruyere γαλλικής προέλευσης προστατεύεται επίσης ως ΠΓΕ. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα είναι ΠΟΠ προϊόντα, η γραβιέρα Νάξου η γραβιέρα Κρήτης, η γραβιέρα Αγράφων καθώς και η κεφαλογραβιέρα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο των ΗΠΑ, τυρί φέρει ετικέτα και πωλείται ως γραβιέρα στην Αμερική εδώ και δεκαετίες, χωρίς να συνδέεται με μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου. Ωστόσο, οι γαλλικές και ελβετικές κοινοπραξίες του τυριού προσπαθούσαν για χρόνια να σταματήσει η ευρεία χρήση του ονόματος “gruyere” στις Ηνωμένες πολιτείες και να προστατεύσουν την πολιτιστική ταυτότητα του τυριού, όπως ισχυρίζονται.

Για να μπορεί-σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ- ένα τυρί να θεωρηθεί γραβιέρα πρέπει να τηρεί τα πρότυπα που έχει ορίσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δηλαδή να περιέχει μικρές τρύπες και να έχει παλαιωθεί τουλάχιστον 90 ημέρες. 

Ωστόσο, οι ελβετικές και γαλλικές απαιτήσεις είναι περισσότερο αυστηρές. Χαρακτηριστικά, ενώ το πρότυπο του FDA δεν επιβάλλει γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς την παραγωγή, το 2013, το USPTO εξέδωσε ένα σήμα πιστοποίησης στην IDG, το οποίο όριζε πως μόνο το τυρί που προέρχεται από την περιοχή Gruyère της Ελβετίας μπορεί να φέρει ένα συγκεκριμένο σήμα πιστοποίησης που γράφει “LE GRUYÈRE SWITZERLAND” με συγκεκριμένη γραμματοσειρά, συνοδευόμενο από το ακρώνυμο “AOC” και έναν ελβετικός σταυρό σε τετράγωνο στα δεξιά, αναφέρει ο ιστότοπος Food Ingredients First.

Σε μια από τις προσπάθειές της η ελβετική κοινοπραξία τυριών Interprofession du Gruyère (IDG) υπέβαλε αίτηση στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO) για την καταχώριση του “Le Gruyere ” ως πιστοποίηση ότι το τυρί προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Ελβετίας και στις ΗΠΑ. Αλλά το USPTO απέρριψε την αίτηση, αφού θεωρείτε ότι το όνομα αφορά απλά ένα συγκεκριμένο είδος τυριού με γεύση ξηρών καρπών που θα μπορούσε να παραχθεί οπουδήποτε. Για αυτό μετά την απόρριψη του διπλώματος, οι βιομηχανικοί όμιλοι κατέθεσαν μήνυση – την οποία έχασαν- στις αρχές του 2022.

Η πρόσφατη απόφαση, λοιπόν, σηματοδοτεί νίκη για τους γαλακτοπαραγωγούς των ΗΠΑ, αν και, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος (NMPF), υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες. Να σημειωθεί πως οι παραγωγοί των πολιτειών θεωρούν πως η αυστηρή κατοχύρωση των προτύπων στη γραβιέρα δημιουργεί ένα μη απαραίτητο μονοπώλιο στα τυριά.

Σε δήλωσή της, η Krysta Harden, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Συμβουλίου Εξαγωγών Γαλακτοκομικών των ΗΠΑ (USDEC) σχολιάζει πως η απόφαση αποτελεί σημείο αναφοράς για το δικαίωμα χρήσης κοινών ονομασιών τροφίμων στις πολιτείες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα