Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέλος το ψάρεμα σολομού στην Καλιφόρνια – Τα… πάνω-κάτω στα εστιατόρια

ΑρχικήΝέαΤέλος το ψάρεμα σολομού στην Καλιφόρνια - Τα... πάνω-κάτω στα εστιατόρια
spot_img

Το Συμβούλιο Διαχείρισης Αλιείας Ειρηνικού τερματίζει την περίοδο αλιείας του σολομού, λόγω κλιματικής κρίσης.

Ακυρώνεται η αλιευτική περίοδος για το σολομό στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έρχονται τα πάνω κάτω σε πολλά εστιατόρια που θεωρούσαν το ψάρι ως βασική τους ατραξιόν.

Ο σολομός Chinook -γνωστός και ως βασιλικός σολομός- έχει αποδώσει πολλά πιάτα εστιατορίων της Καλιφόρνια με εκατοντάδες χιλιάδες σολομούς να αλιεύονται για κατανάλωση. Αλλά φέτος η “εποχή του σολομού” ακυρώνεται, με απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Διαχείρισης Αλιείας Ειρηνικού. 

Ο λόγος; Σύμφωνα με δηλώσεις του Bryan Boches, συνιδρυτής της Safe Catch, μιας εταιρείας βιώσιμων θαλασσινών, η κλιματική αλλαγή και οι ξηρασίες που έχουν προκληθεί, σε συνδυασμό με ορισμένα φράγματα που έχουν δημιουργηθεί, επηρεάζουν αρνητικά τον βιότοπο του Chinook, που χρειάζεται υψηλές ροές νερού.

Επιπλέον, οι ξηρασίες του 2020 και του 2021 ανάγκασαν τα νεογνά σολομού να μην μπορούν να επιβιώσουν στα ρηχά, ζεστά νερά, ενώ κανονικά χρειάζονται κρύα ύδατα για να επιβιώσουν.

Με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που προκαλούνται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου να υπερβαίνουν σε ταχύτητα την προσαρμοστικότητα των ειδών σε αυτές, αλιεία αναμένεται τα επόμενα 3 χρόνια να είναι ισχνή. Ακόμη, παράγοντες όπως οι πλημμύρες και το ασυνήθιστο λιώσιμο του χιονιού θα επηρεάσουν το μέλλον του Chinook σε περιοχές της Καλιφόρνια.

Τι σημαίνει αυτό για τα εστιατόρια που σερβίρουν σολομό; Με τις ετήσιες πωλήσεις ψαριών στην Καλιφόρνια αποτιμώνται σε 460 εκατομμύρια δολάρια και το σολομό Chinook να φέρνει τα περισσότερα από αυτά, το μενού τους και τα έσοδά τους αναμένεται να μεταβληθούν ουσιαστικά. 

Ιδιοκτήτες εστιατορίων στρέφονται σε σολομούς από άλλες πολιτείες, ειδικά τα εστιατόρια που σερβίρουν κυρίως άγρια ψάρια, όπως από την Ουάσιγκτον και την Αλάσκα. Άλλοι θα γίνουν ακόμα πιο “τολμηροί” και θα αλλάξουν το μενού τους με άλλα ψάρια, όπως σκουμπρί ή προβατοκέφαλο, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις εξωφρενικά υψηλές τιμές. Ένα, όμως, είναι σίγουρο: οι πελάτες θα πρέπει να γίνουν όσο προσαρμοστικοί στα γούστα τους όσο και τα εστιατόρια ενόψει της δυσοίωνης κλιματικής κρίσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα