Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι υγιεινές οι φριτέζες αέρα; Τι λένε οι ειδικοί

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΕίναι υγιεινές οι φριτέζες αέρα; Τι λένε οι ειδικοί
spot_img

Πως να κάνετε τα γεύματα της φριτέζας αέρα ακόμη καλύτερα.

Οι φριτέζες ατμού είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω του ότι είναι διαδεδομένες ως μια πιο υγιεινή λύση αφού ουσιαστικά “τηγανίζει” χωρίς λάδι εξού και το όνομα. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί με ποιους τρόπους πραγματικά μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε υγιεινά και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέξουμε.

   Ουσιαστικά οι φριτέζες αέρα λειτουργούν μεταφέροντας ζεστό αέρα μέσω ενός θερμαντικού στοιχείου και ενός ανεμιστήρα. Ορισμένες φριτέζες διαθέτουν επίσης λειτουργία γκριλ, ατμομάγειρα ή ψησταριά. Η μόνη ποσότητα λαδιού που θα χρειαστεί είναι προκειμένου να βοηθήσει τη διαδικασία μαγειρέματος και να μην κολλήσει το φαγητό.

    Αναμφισβήτητα το βαθύ τηγάνισμα προσφέρει στα τρόφιμα επιπλέον λιπαρά και μπορεί σχεδόν να τριπλασιάσει τη θερμιδική αξία σύμφωνα με τη Bridget Benelam, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Διατροφής στο British Nutrition Foundation. Αυτή τη λειτουργία ουσιαστικά αντικαθιστά η φριτέζα αέρος, ωστόσο άλλες υγιεινές λύσης είναι το ψήσιμο και το βράσιμο. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το τι μαγειρεύετε και από το τι θα προσθέσετε στη συνέχεια.

   Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά και το αν διατηρούνται μετά το ψήσιμο σε μια φριτέζα αέρος, δεν υπάρχουν έρευνες πάνω σε αυτό εκτός από ορισμένες τροφές που επωφελούνται σύμφωνα με τη Benelam. “Όσον αφορά τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών κατά το μαγείρεμα, αυτό γενικά σχετίζεται με το μαγείρεμα λαχανικών, όπου θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C αποικοδομούνται από τη θερμότητα και μπορούν να εκπλυθούν στο νερό”, λέει η Benelam, και έτσι συνιστά τα λαχανικά στον ατμό αντί του βρασίματος.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει για την υγεία, είναι μόνο αν αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία κατά το ψήσιμο αμυλούχων τροφίμων. Σε αυτήν τη περίπτωση θα σχηματιστεί το ακρυλαμίδιο, μια επικίνδυνη χημική ουσία που σχηματίζεται από τρόφιμα όπως η πατάτα και το ψωμί, όταν ψηθούν σε θερμοκρασία άνω των 120 °C. Το ακρυλαμίδιο, μπορεί να σχηματιστεί σε οποιοδήποτε είδος ψησίματος και σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είναι μια χημική ένωση που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα και δεν προέρχεται από τη συσκευασία ή το περιβάλλον. Μετά από μελέτες του 2010, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία αφού προκάλεσε καρκίνο σε πειραματόζωα. “Για να μειώσετε το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, στοχεύστε σε ένα χρυσοκίτρινο χρώμα ή πιο ανοιχτό κατά το μαγείρεμα”, λέει ο Benelam. “Ακολουθήστε επίσης τις οδηγίες στη συσκευασία όταν μαγειρεύετε συσκευασμένα τρόφιμα όπως τσιπς φούρνου για να το μειώσετε”.

    H Benelam δίνει κάποιες συμβουλές στο Exceptional για το πως να κάνετε το φαγητό μέσω φριτέζα αέρος ακόμη καλύτερο

1. Δώστε έμφαση στους υδατάνθρακες καθώς “είναι πηγή καλίου και θειαμίνης και συνεισφέρουν επίσης σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, επομένως μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής”, λέει. «Απλώς αποφύγετε να προσθέτετε πολλά λίπη ή έλαια κατά το μαγείρεμα και τρώτε με τη φλούδα για επιπλέον φυτικές ίνες”.

2. Μην προσθέτετε πολλά καρυκεύματα αντ΄αυτού χρησιμοποιήστε βότανα. “Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου και να προσθέσετε επιπλέον αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στη διατροφή σας”. Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών για να αρωματίσετε τα πιάτα της φριτέζας σας μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν πιο υγιεινά

3. Επιλέξτε έλαια, φιλικά προς την καρδιά που διαθέτουν υψηλό σημείο καύσης. Το ηλιέλαιο είναι μια καλή συνολική επιλογή, το οποίο αποτελείται από ακόρεστα λιπαρά, που είναι καλύτερα για την υγεία της καρδιάς σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα