Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλάτι στον καφέ: Η επιστημονική εξήγηση για την τελευταία παγκόσμια τάση

ΑρχικήΕπιστήμηΑλάτι στον καφέ: Η επιστημονική εξήγηση για την τελευταία παγκόσμια τάση
spot_img

Γιατί το αλάτι στον καφέ μας τον κάνει πιο γλυκό;

Ίσως είναι πλέον ασφαλές να πούμε πως σχεδόν όλοι γνωρίζουμε για την ιδιότητα του αλατιού να κάνει τα φαγητά μας αλμυρά.

Αλλά τελευταία έχει αποκτήσει αρκετή δημοσιότητα και μια ακόμα ιδιότητά του, που είναι να εξαφανίζει την πικρίλα από φαγητά και ροφήματα. Για αυτό και σταδιακά βλέπουμε ανθρώπους που αντί να ανοίξουν το φακελάκι της ζάχαρης βάζουν στον καφέ τους μια πρέζα αλάτι.

Το hack φέρεται να έκανε γνωστό στο διαδίκτυο ο χρήστης BirdRespecter , ο οποίος είπε πως “μια μικρή πρέζα αλατιού στον μαύρο καφέ αφαιρεί σχεδόν εξ ολοκλήρου την πικρίλα. Νόμιζα ότι αυτό ήταν κοινή γνώση μέχρι που ο συνάδελφός μου με κοίταξε σαν να είχα κέρατα τις προάλλες “.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψετε, πράγματι, πολλοί ειδικοί του καφέ το έχουν δοκιμάσει και το συνιστούν. Το κόλπο αυτό δεν απορροφά όλη την πικρίλα, αλλά προσδίδει στον καφέ μια ήπια γεύση.

Μια απορία που δημιουργεί, λοιπόν, αυτό το γεγονός είναι αν αυτό μπορεί να συμβεί και με άλλα ποτά. Σε προηγούμενο δημοσίευμα είχαμε γράψει τις εμπειρίες μας από την παρακολούθηση ενός video στο κανάλι του Youtube, Reactions, για να μάθουμε αν πράγματι μπορεί το αλάτι να ομαλύνει ή να αλλάξει τη γεύση ορισμένων ποτών και από ότι φαίνεται πράγματι, γίνεται!

Στο βίντεο το tonic water, το οποίο είναι από μόνο του αρκετά πικρό, διαπιστώθηκε πως πράγματι, έγινε πιο γλυκό και νόστιμο με το αλάτι, όπως και μερικές πικρές μπύρες ΙPΑ.

Ορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει το φαινόμενο, επιβεβαιώνοντας ότι πράγματι ισχύει. Σύμφωνα με μια ερευνητική ομάδα, η οποία δημοσίευσε το έργο της στο περιοδικό Nature το 1997 ανέφερε πως “η φαινομενική ικανότητα αύξησης της έντασης άλλων επιθυμητών γεύσεων είναι μπερδεμένη καθώς σχεδόν όλες οι δημοσιευμένες ψυχοφυσικές μελέτες δείχνουν ότι το αλάτι είτε καταστέλλει είτε δεν έχει καμία επίδραση σε άλλες γεύσεις”.

“Για να συμβιβάσουμε αυτήν την αντίφαση, προτείναμε τα άλατα να φιλτράρουν επιλεκτικά τις γεύσεις, έτσι ώστε οι δυσάρεστες γεύσεις (όπως η πικρία) να καταστέλλονται περισσότερο από τις εύγευστες (όπως η γλυκύτητα) αυξάνοντας έτσι την ιδιαιτερότητα και/ή την ένταση της τελευταίας”, συνεχίζει η ομάδα, σε απόσπασμα που παραθέτει ο ιστότοπος IFL Science.

Αν ακόμα είστε δύσπιστοι, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε και μόνοι σας. Αλλά με προσοχή, γιατί όλα τα αρνητικά του αλατιού, όπως η σύνδεσή του με αρτηριακές παθήσεις, καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικό, εάν καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα, δεν αναιρούνται.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα