Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
34 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανθρακικό κάλιο E 501: Ποιες είναι οι χρήσεις του στα τρόφιμα 

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑνθρακικό κάλιο E 501: Ποιες είναι οι χρήσεις του στα τρόφιμα 
spot_img

 Σε ποια τρόφιμα χρησιμοποιείται ως πρόσθετο και γιατί.

Το ανθρακικό κάλιο, είναι αλκαλικό με χημικό τύπο K2CO3 και όταν χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, έχει τον ευρωπαϊκό αριθμό πρόσθετου τροφίμων E501. Αν και έχει πολλές εφαρμογές όπως σε γυαλί, κεραμικά, απορρυπαντικά και φάρμακα, η χρήση του είναι ευρεία και στα τρόφιμα.

Το ανθρακικό κάλιο, είναι το κύριο συστατικό της ποτάσας και προερχόταν κυρίως από εξορυσσόμενο αλάτι. Η παλιά μέθοδος ήταν η συλλογή ή η παραγωγή από τέφρα ξύλου. Επί του παρόντος, παράγεται κυρίως συνθετικά με τις ακόλουθες τρεις διαδικασίες παραγωγής: 

1. Λήψη υδροξειδίου του καλίου πρώτα με ηλεκτρόλυση χλωριούχου καλίου και στη συνέχεια αντίδραση με διοξείδιο του άνθρακα. Το χλώριο (Cl2) και το υδρογόνο (H2) είναι τα υποπροϊόντα. Αυτή είναι η πιο χρησιμοποιούμενη εμπορική μέθοδος και επίσης ο τρόπος παραγωγής υδροξειδίου του καλίου. 

Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται κυρίως ως ρυθμιστής οξύτητας και οι κοινές χρήσεις τροφίμων του είναι σε: 

  • Κακάο : μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή αλκαλοποιημένου κακάο για να μειώσει την οξύτητα των φυσικών κόκκων κακάο και να σκουρύνει τη σκόνη κακάο. 
  • Οίνος : μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρυθμιστικός παράγοντας για τη μείωση της οξύτητας κατά την παραγωγή κρασιού. 
  • Αρτοποιία : χρησιμοποιήθηκε συνήθως ως διογκωτικό για να φουσκώσει το ψωμί στο ψήσιμο, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε από διττανθρακικό νάτριο λόγω της πικρής επίγευσης. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του διττανθρακικού νατρίου σε αρτοσκευάσματα όπου επιθυμείται χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. 
  • Ramen Noodles : το κύριο συστατικό του Kansui, το οποίο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υφής και του χρώματος.
  • Μαρινάδες : ως ρυθμιστικός παράγοντας σε μαρινάδες για κρέας.
  • Γάλα σε σκόνη : ρυθμιστής οξύτητας σε σκόνη γάλακτος και κρέμας. 
  • Σταφίδες : ως ξηραντικό για τη μετατροπή των σταφυλιών σε σταφίδες. 

Πηγή: foodadditives

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

Δύο στα τρία ψάρια και 4 στα 10 αυγά περιέχουν “Για Πάντα Χημικά” – Έκθεση της ΜΚΟ Générations futures

"Εκτεταμένη μόλυνση" τροφίμων από τα αποκαλούμενα "παντοτινά χημικά" (PFAS), καταγγέλλει η μκο Générations futures
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα