Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εκτυπώνει τρόφιμα και τα μαγειρεύει επί τόπου με υπέρυθρες! Νέο επιστημονικό επίτευγμα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕκτυπώνει τρόφιμα και τα μαγειρεύει επί τόπου με υπέρυθρες! Νέο επιστημονικό επίτευγμα
spot_img

Σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη, τη μηχανολογία, την επιστήμη των τροφίμων, τη χημεία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST) ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή λύση τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει την εκτύπωση με το μαγείρεμα υπερύθρων, ανοίγοντας το δρόμο για ασφαλέστερη, αποτελεσματικότερη και οπτικά ελκυστική παραγωγή τροφίμων. Η μελέτη, «Προηγμένη τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων με ταυτόχρονο μαγείρεμα και γενετικός σχεδιασμός AI», δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό 
Advanced Materials .

- Advertisement -

Οι παραδοσιακές μέθοδοι τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων απαιτούν συχνά πρόσθετα βήματα μεταεπεξεργασίας, τα οποία μπορεί να έχουν μη ελκυστικά συστατικά τροφίμων, ατελή σχήματα, ακόμη και πιθανή μικροβιακή μόλυνση.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η ομάδα από το Division of Integrative Systems and Design (ISD) στο HKUST έχει αναπτύξει ένα σύστημα βελτιωμένο με AI που συνδυάζει την εκτύπωση με εξώθηση με ταυτόχρονη θέρμανση υπερύθρων για το μαγείρεμα περίπλοκων τροφίμων με βάση το άμυλο. Χρησιμοποιώντας θερμάστρες γραφενίου για το μαγείρεμα, έλεγξαν με ακρίβεια τη διαδικασία μαγειρέματος , διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα με βάση το άμυλο διατηρούν το επιθυμητό σχήμα και την ποιότητά τους.

Το σύστημα υποστηρίζεται από σχεδιασμό υποβοηθούμενο από AI, ο οποίος χρησιμοποιεί αλγόριθμους παραγωγής και σενάρια Python για τη δημιουργία περίπλοκων μοτίβων τροφίμων. Με τη μόχλευση της τεχνητής νοημοσύνης, η διαδικασία σχεδιασμού έγινε προσβάσιμη ακόμη και σε αρχάριους υπολογιστές.

Η έρευνα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η διατήρηση του σχήματος και οι κίνδυνοι μόλυνσης και ανοίγει συναρπαστικές προοπτικές για εξατομικευμένη διατροφή – προς όφελος ατόμων με ειδικές διατροφικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων ασθενών με δυσφαγία. Από τη βελτίωση της προσαρμογής των γευμάτων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και κεντρικές κουζίνες μέχρι την κάλυψη ειδικών διατροφικών αναγκών και την παροχή δημιουργικών γαστρονομικών εμπειριών στα εστιατόρια, η τεχνολογία προσφέρει μια ευέλικτη λύση για διάφορους τομείς

“Με τη δυνατότητά της να εξορθολογίσει τις διαδικασίες παραγωγής τροφίμων, να βελτιώσει 
την ποιότητα των τροφίμων και να καλύψει τις ατομικές προτιμήσεις, αυτή η καινοτομία μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο παρασκευής και σερβίρισμα των τροφίμων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ανοίγοντας το δρόμο για ένα μέλλον όπου εξατομικευμένες και οπτικά ελκυστικές δημιουργίες τροφίμων είναι πιο προσιτές από ποτέ”, δήλωσε ο καθηγητής Mitch Li Guijun, Επίκουρος Καθηγητής της ερευνητικής ομάδας ISD.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας να προσφέρει εξατομικευμένα, ασφαλή και νόστιμα τρόφιμα με μια διαδικασία που είναι ταυτόχρονα αποτελεσματική και προσβάσιμη. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη δημιουργία τροφίμων”, πρόσθεσε ο καθηγητής Li.

Η Connie Lee Kong-Wai, η πρώτη συγγραφέας της εργασίας και Ph.D. φοιτητής στο HKUST, είπε, “Έχουμε ξανασκεφτεί τι μπορεί να επιτύχει η τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων με τη συγχώνευση της τεχνολογίας και της μαγειρικής δημιουργικότητας. Η πρωτοποριακή μας ενσωματωμένη τρισδιάστατη τεχνολογία εκτύπωσης τροφίμων μπορεί ενδεχομένως να φέρει επανάσταση στην εξατομικευμένη δημιουργία τροφίμων.”

Η έρευνα αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια που περιλαμβάνει σχεδιασμό με επίκεντρο τον χρήστη, τη μηχανολογία , την επιστήμη των τροφίμων, τη χημεία και την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση συγκέντρωσε ποικίλη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων που σχετίζονται με την τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων .

Κοιτάζοντας το μέλλον, η ομάδα σχεδιάζει να βελτιώσει την τεχνολογία εξετάζοντας τη διατήρηση των ευαίσθητων στη θερμότητα βιταμινών και βελτιστοποιώντας την πεπτικότητα του αμύλου. Οι μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν επίσης στην αποδοχή των καταναλωτών μέσω αισθητηριακών αξιολογήσεων που θα περιλαμβάνουν χρήστες-στόχους όπως παιδιά ή φροντιστές νοσοκομείων, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα είναι έτοιμο για εφαρμογές σε πραγματικό κόσμο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορείτε να πάθετε από… παγάκια – Ο Μικροβιολόγος τροφίμων Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης Αναλύει τον “ύπουλο” κίνδυνο

Ο κίνδυνος από μολυσμένα παγάκια συχνά παραβλέπεται - Αιτίες μόλυνσης και πως μπορούν να αποτραπούν

Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση

Ποιες τροφές βοηθούν πραγματικά και γιατί πρέπει να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη

Ευρωπαϊκός συναγερμός για την καραμέλα – πρόκληση που έχει γίνει viral στα social media και που ενέχει κίνδυνο ασφυξίας και εγκαύματος
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα