ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμη: Νέα μέθοδος για την προστασία των καλλιεργειών τροφίμων από τις καρκινογόνες...

Επιστήμη: Νέα μέθοδος για την προστασία των καλλιεργειών τροφίμων από τις καρκινογόνες αφλατοξίνες

2 λεπτά ανάγνωσης

Η προστασία των καλλιεργειών μπορεί να ξεκινήσει από τον σπόρο.

Ερευνητές από την Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA’s ARS) χρησιμοποιούν μια βιοπλαστική επικάλυψη για να προστατεύσουν φυσικά τους σπόρους από τον Aspergillus , έναν τύπο μυκήτων που παράγει αφλατοξίνη. Η έκθεση σε αφλατοξίνες είναι ένα ζήτημα ασφάλειας των τροφίμων λόγω των καρκινογόνων και άλλων επιβλαβών επιδράσεων της ένωσης και συχνά ανακαλούνται ή “μπλοκάρονται” προϊόντα στα οποία ανιχνεύονται αφλατοξίνες.

- Advertisement -

Στις ΗΠΑ, οι γεωργικές περιοχές του Νότου επηρεάζονται περισσότερο από τις αφλατοξίνες, καθώς οι ζεστές, ξηρές συνθήκες προάγουν την ανάπτυξη του Aspergillus και την παραγωγή αφλατοξινών.

Η νέα μέθοδος για τον μετριασμό της μόλυνσης των καλλιεργειών με αφλατοξίνες περιλαμβάνει την επικάλυψη των σπόρων με ένα προστατευτικό, αβλαβές (το «καλό» στέλεχος) του Aspergillus flavus, που παρέχεται μέσω ενός μείγματος βιοαποικοδομήσιμου βιοπλαστικού με βάση το άμυλο αραβοσίτου και βιοαπανθράκων . Το ανταγωνιστικό στέλεχος Aspergillus που βρίσκεται στην επικάλυψη εμποδίζει τον Aspergillus που παράγει αφλατοξίνη, να μολύνει τους σπόρους και άλλα συστατικά του μείγματος δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα που αποτρέπει τη μόλυνση.

- Advertisement -

Η επιστημονική ομάδα μετέτρεψε το μυκητιακό βιοπλαστικό Aspergillus, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση των αφλατοξινών στις καλλιέργειες, σε πολτό. Ο πολτός είναι μια επίστρωση από άμυλο καλαμποκιού και άλλες βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες, που βοηθά τον μύκητα να κολλήσει στους σπόρους. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε τον πολτό για να επικαλύψει τους σπόρους του καλαμποκιού, των φυστικιών και άλλων καλλιεργειών που είναι ευαίσθητοι στις αφλατοξίνες πριν τους φυτέψει στο έδαφος. Η επίστρωση λειτουργούσε σαν φυσικός φραγμός ενάντια στους κακούς μύκητες, εμποδίζοντάς τους να διεισδύσουν στο φυτό εξαρχής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΦΕΤ: Αυστηρότερες προϋποθέσεις για τα σεμινάρια χειριστών τροφίμων από 1η Νοεμβρίου – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορείς κατάρτισης

Από την 1η Νοεμβρίου αλλάζουν οι διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων κατάρτισης και οι υποχρεώσεις των φορέων υλοποίησης.

Προϊόντα high protein: Γιατί η βιομηχανία τροφίμων δεν μπορεί να ποντάρει για πάντα στην πρωτεΐνη

Από τα γιαούρτια και τα ζυμαρικά μέχρι τα γλυκά και τα σνακ, η πρωτεΐνη βρίσκεται παντού. Μήπως, όμως, η υπερβολική προβολή της αρχίζει να χάνει τη δύναμή της στο ράφι των σούπερ μάρκετ;

Pizza Fan: Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. με την κρύπτη των 1,1 εκατ. στην γκαρνταρόμπα του ιδιοκτήτη και τον μηχανισμό «κέρασμα»

Η ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του «κεράσματος», ενώ η εταιρεία απαντά για τις δωρεάν προσφορές.