ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕπιστήμονες ανέπτυξαν συστατικό που μπορεί να αντικαταστήσει  το φοινικέλαιο στα προϊόντα αρτοποιίας

Επιστήμονες ανέπτυξαν συστατικό που μπορεί να αντικαταστήσει  το φοινικέλαιο στα προϊόντα αρτοποιίας

3 λεπτά ανάγνωσης

Πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα την υφή, τη γεύση και το χρώμα στα αρτοσκευάσματα.

Οι ειδικοί τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret (QMU) του Εδιμβούργου ανέπτυξαν ένα νέο συστατικό που έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο σε προϊόντα αρτοποιίας. Το φοινικέλαιο είναι ένα σημαντικό λειτουργικό συστατικό λίπους που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων σε προϊόντα όπως κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής, έτοιμα γεύματα και σάλτσες. Λόγω της σύνθεσής του, της υψηλής απόδοσης και του χαμηλού κόστους παραγωγής, η βιομηχανία τροφίμων εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον φοίνικα, με αποτέλεσμα την υπερκαλλιέργεια του

- Advertisement -

Το νέο υποκατάστατο λίπους φοινικιού είναι πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα σε τεράστια ποσότητα αρτοσκευασμάτων. Το νέο συστατικό αντικατάστασης του Πανεπιστημίου θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές λύσεις για τη βιομηχανία τροφίμων, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για νόστιμα προϊόντα με, χαμηλότερα λιπαρά, πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής, μειώνοντας παράλληλα την αποψίλωση των δασών.   

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  το πρόσφατα αναπτυγμένο συστατικό, το οποίο έχει 25% λιγότερα λιπαρά και 88% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, επιτρέπει σε προϊόντα, όπως κέικ και μπισκότα, να διατηρήσουν την υφή, τη γεύση και το χρώμα τους.   Το νέο συστατικό, το οποίο περιλαμβάνει ένα υποπροϊόν από τη βιομηχανία λιναρόσπορου, φυτικές ίνες και κραμβέλαιο, μπορεί να παραχθεί τοπικά σε παγκόσμια κλίμακα και είναι ανταγωνιστικό ως προς το κόστος. Εάν χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων για να αντικαταστήσει το φοινικέλαιο, έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνοντας τον αντίκτυπο των χιλιομέτρων τροφίμων και την αποψίλωση των παγκόσμιων τροπικών δασών που σχετίζονται με την παραγωγή φοινίκων. Η εφαρμογή αυτής της καινοτόμου νέας στρατηγικής θα βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την εξάρτησή της από την υπερκαλλιέργεια φοίνικα.  

- Advertisement -

Το καινοτόμο νέο υποκατάστατο φοινικέλαιου γνωστό ως PALM-ALT που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αναπτύχθηκε από τον Dr Julien Lonchamp, Reader in Food Science, και την Catriona Liddle, Επικεφαλής του Σκωτσέζικου Κέντρου για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία Τροφίμων (SCFDI) στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret του Εδιμβούργου. Η ομάδα έχει παρακινηθεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και να δώσει μια θετική λύση στην περιβαλλοντική ζημιά που σχετίζεται με την τρέχουσα καλλιέργεια φοινίκων.  

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ποιο ρύζι βρέθηκε συχνότερα με αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με 1.734 ευρωπαϊκές ειδοποιήσεις σε διάστημα 21 ετών

Μελέτη που ανέλυσε ειδοποιήσεις του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF την περίοδο 2002-2023 καταγράφει τα συχνότερα προβλήματα στο ρύζι, από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μυκοτοξίνες έως βαρέα μέταλλα και μη εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Σωρεία παραβάσεων ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο αρτοποιείο – Η προειδοποιητική επιστολή των Αρχών

Η υπόθεση φωτίζει τις απαιτήσεις που οφείλουν να τηρούν οι επιχειρήσεις παραγωγής αρτοσκευασμάτων

PFAS στο πόσιμο νερό: Η αόρατη πρόκληση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στην Ελλάδα

Σε αποκλειστική συνέντευξη, η Δρ Έρη Μπιζάνη εξηγεί ποια είναι η πραγματική εικόνα σήμερα για τα PFAS στο πόσιμο νερό της Ελλάδας, τι δείχνουν οι διαθέσιμες μετρήσεις και ποιες περιοχές απαιτούν αυξημένη επιτήρηση.