Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες έφτιαξαν μαγιονέζα «καθαρής ετικέτας» χωρίς πρόσθετα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΕπιστήμονες έφτιαξαν μαγιονέζα «καθαρής ετικέτας» χωρίς πρόσθετα
spot_img

Αντικατέστησαν το αυγό με φυτικές πρωτεΐνες και τα συντηρητικά με αλεύρι από φρούτα.

Αν και το clean Label δεν έχει θεσμοθετηθεί και δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός της “καθαρής ετικέτας” οι τρεις πρώτες έννοιες που συνδέουν οι παγκόσμιοι καταναλωτές με τις τάσεις καθαρής ετικέτας είναι η απουσία προσθέτων, η χρήση φυσικών συστατικών και η φιλική προς το περιβάλλον τοποθέτηση.

- Advertisement -

Η απουσία πρόσθετων όπως συντηρητικά, σάκχαρα και χρωστικές και η παρουσία μόνο φυσικών συστατικών σε μαγιονέζα, έτσι ώστε να προκύψει ένα προϊόν καθαρής ετικέτας, ήταν και ο στόχος μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Foods στο ειδικό Θέμα Φυτοθρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και τα υποπροϊόντα τους. Η μαγιονέζα είναι ίσως  μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες σάλτσες παγκοσμίως, καθώς περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν ότι την κατανάλωναν περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, καθώς και 4,5 εκατομμύρια στη Γαλλία και 3,4 εκατομμύρια στην Ισπανία. 

Η μαγιονέζα συνήθως αποτελείται από έναν γαλακτωματοποιητή (λεκιθίνη αυγού), φυτικό έλαιο, συστατικά οξέος (ξίδι, κιτρικό οξύ και μηλεϊνικό οξύ), ενισχυτικά υφής, αρωματικά συστατικά και σταθεροποιητές.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία vegan «καθαρή» μαγιονέζα, αντικαθιστώντας τα πρόσθετα με αλεύρι φρούτων (συστατικό καθαρής ετικέτας) που προέρχεται από φρούτα μειωμένης εμπορικής αξίας. Οι μαγιονέζες παρασκευάστηκαν αντικαθιστώντας τον κρόκο του αυγού με 1,5% πρωτεΐνες λούπινου και φάβα, ενώ αλεύρι φρούτων (αλεύρι μήλου, νεκταρίνι, αχλάδι και ροδάκινο) ενσωματώθηκε για να υποκαταστήσει τη ζάχαρη, τα συντηρητικά και τις χρωστικές.

Μετά από αναλύσεις αξιολογήθηκε η επίδραση των αλεύρων από τα φρούτα, στις ιδιότητες της μαγιονέζας καθώς και το χρώμα, το ΡΗ, η μικροβιολογία και η σταθερότητα.

Όλα τα δείγματα με την προσθήκη αλεύρου φρούτων έδειξαν pH χαμηλότερο από το τυπικό δείγμα, υποδηλώνοντας μεγαλύτερη ικανότητα συντήρησης. Χρησιμοποιώντας αλεύρι φρούτων στη μαγιονέζα, ήταν δυνατή η παραγωγή μαγιονέζας με υψηλότερο βαθμό δόμησης σε σύγκριση με το πρότυπο. Επιπλέον, οι τιμές της σκληρότητας και της συγκολλητικότητας των μαγιονέζας φρούτων, ιδιαίτερα της μαγιονέζας νεκταρίνι, ήταν καλύτερες από το τυπικό δείγμα. Μέσω διατροφικών αναλύσεων, διαπιστώθηκε ότι όλα τα αλεύρια φρούτων έχουν υψηλότερο αντιοξειδωτικό δυναμικό σε σύγκριση με τα πρόσθετα που υπάρχουν στο πρότυπο δείγμα. Ωστόσο, όταν το αλεύρι φρούτων προστίθεται στη μαγιονέζα, χάνει το αντιοξειδωτικό του δυναμικό λόγω της πολύπλοκης μήτρας που παρουσιάζει η μαγιονέζα. Ωστόσο, το αντιοξειδωτικό του δυναμικό παραμένει πάντα ανώτερο σε σύγκριση με το τυπικό δείγμα. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μαγιονέζα νεκταρίνι έχει μια πολλά υποσχόμενη συντηρητική ικανότητα, ενεργώντας ως καθαρό συστατικό ετικέτας. Ωστόσο, η τυπική μαγιονέζα και η μαγιονέζα νεκταρίνι έδειξαν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στον ποσοτικό προσδιορισμό του Staphylococcus aureus , υποδεικνύοντας ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τα θετικά κατά Gram βακτήρια.

Στο μέλλον, θα ήταν ενδιαφέρον να παραχθεί μαγιονέζα νεκταρίνι υπό συνθήκες πιλοτικής κλίμακας και επίσης να πραγματοποιηθούν μακροχρόνιες μικροβιολογικές μελέτες για να καταλάβουμε εάν θα είναι δυνατή η αντικατάσταση των συντηρητικών με συστατικά καθαρής ετικέτας, όπως το αλεύρι φρούτων καταλήγει η μελέτη.

Για να διαβάσετε την έρευνα πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά Vieira, MR; Simões, S.; Carrera-Sánchez, C.; Raymundo, A. Ανάπτυξη μιας καθαρής ετικέτας μαγιονέζας με χρήση αλεύρου φρούτων. Foods 2023 , 12 , 2111. https://doi.org/10.3390/foods12112111

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς η Ουγγαρία μείωσε τις τιμές των τροφίμων κατά 50% σε μία νύχτα!

Η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εν μία νυκτί μείωσε τις τιμές των τροφίμων - Η μείωση μερικά δημοφιλή τρόφιμα φτάνει και το 50%

Νέα προειδοποίηση για τη Σοκολάτα Dubai – Καρκινογόνα συστατικά, απομίμηση σοκολάτας και επικίνδυνες χρωστικές

Νέες εργαστηριακές αναλύσεις προϊόντων σοκολάτας Dubai, επιβεβαιώνουν ότι πολλοί παραγωγοί, χρησιμοποιούν επικίνδυνες και κακής ποιότητας πρώτες ύλες και προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές

Εντομοφαγία: Οι ξεκαρδιστικές απαντήσεις Ελλήνων καταναλωτών σε έρευνα 4 Πανεπιστημίων

Σύντομα θα δούμε στα ράφια και των ελληνικών σουπερμάρκετ βρώσιμα έντομα ή τρόφιμα που περιέχουν σκόνη εντόμων. Πόσο έτοιμοι είναι όμως οι Έλληνες καταναλωτές; Διαβάστε τις απαντήσεις που έδωσαν, σε έρευνα 4 Ελληνικών Πανεπιστημίων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα