Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλακτοβιομηχανία: Επαναχρησιμοποίηση νερού – Εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓαλακτοβιομηχανία: Επαναχρησιμοποίηση νερού - Εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου
spot_img

Κενά στη γνώση της πρακτικής επαναχρησιμοποίησης νερού – Έκθεση του ΠΟΥ – Επιστημονικές συμβουλές.

Tο νερό χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον γαλακτοκομικό τομέα, ο οποίος καταναλώνει σημαντικό όγκο πόσιμου νερού πρώτης χρήσης για παραγωγικές διαδικασίες, καθαρισμό και απολύμανση. Όμως επειδή υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εκμετάλλευσης πιθανών πηγών επαναχρησιμοποιήσιμου νερού και το ενδιαφέρον στην παραγωγή γαλακτοκομικών και όχι μόνο, αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, η σωστή πρακτική ανάπτυξης της επαναχρησιμοποίησης του νερού υστερεί.

Η 43η σύνοδος της Επιτροπής Codex Alimentarius ενέκρινε τη νέα εργασία με τίτλο «Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή χρήση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στην παραγωγή τροφίμων» που προτάθηκε από την 51η σύνοδο της Επιτροπής του Codex για την Υγιεινή Τροφίμων. Για να υποστηρίξει αυτό το έργο, ζητήθηκε από την Κοινή Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για την εκτίμηση μικροβιολογικού κινδύνου (JEMRA) να παράσχει επιστημονικές συμβουλές σχετικά με την ασφαλή χρήση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στον γαλακτοκομικό τομέα. Η JEMRA συγκάλεσε μια διαδικτυακή συνάντηση για να παράσχει σαφείς και πρακτικές οδηγίες σχετικά με προσεγγίσεις που βασίζονται στον κίνδυνο για την αξιολόγηση και τη διαχείριση της κατάλληλης για τον σκοπό προμήθειας, χρήσης και επαναχρησιμοποίησης νερού στον γαλακτοκομικό τομέα.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες επικεντρώνεται σε μικροοργανισμούς που μπορεί να θέτουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών μέσω των προϊόντων διατροφής όταν δεν ελέγχονται επαρκώς στο σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού όπου το νερό επαναχρησιμοποιείται.

Η έκθεση σημείωσε κενά στη γνώση, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των τύπων και των επιπέδων μικροβιακών κινδύνων στο επαναχρησιμοποιήσιμο νερό και την ικανότητα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών για να γίνει το νερό ασφαλές.

Να σημειωθεί ότι σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, τύποι νερού που δυνητικά μπορούν που χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν νερό που:

• ήταν μέρος ενός γαλακτοκομικού προϊόντος (π.χ. στην παραγωγή γάλακτος σε σκόνη ή τυροκομία).

• έχει μπει σε γαλακτοκομική επιχείρηση με τη μορφή πόσιμου νερού και επανακυκλοφορεί έως ότου δεν είναι πλέον κατάλληλο ως πόσιμο νερό.

• έχει χρησιμοποιηθεί για σκοπούς καθαρισμού στη διαδικασία επεξεργασίας τροφίμων ή για άλλους σκοπούς και

• είναι μέρος των λυμάτων μιας γαλακτοκομικής επιχείρησης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο