Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός τροφίμων και ποτών με βιταμίνη D

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΓιατί είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός τροφίμων και ποτών με βιταμίνη D
spot_img

Τα αυξανόμενα ποσοστά ανθρώπων με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D εγείρουν την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων, όπως η πρόσληψη μέσα από την τροφή ή τα ποτά. Μάλιστα η παγκόσμια μάρκα μπύρας Corona κυκλοφόρησε το Corona Sunbrew 0,0% την πρώτη στο είδος της, μη αλκοολούχα μπύρα περιέχει το 30% της ημερήσιας αξίας της βιταμίνης D, ενώ και πολλοί χυμοί εμπλουτίζονται με βιταμίνη D όπως ο FunJuice  ο οποίος είναι αποτέλεσμα ερευνητικού έργου του ΑΠΘ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία προσλαμβάνεται κατά κύριο λόγο από τον ήλιο και την απορρόφηση από ακτίνες του. Είναι πολύτιμη για έναν υγιή οργανισμό και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στην υγεία μας, όπως κακή υγεία των οστών και χαμηλά επίπεδα ασβεστίου.

Παρότι ο ήλιος υπάρχει παντού, η έλλειψη βιταμίνης D είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σημάδι για να εντοπίσει κανείς ότι τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του είναι χαμηλά είναι, για παράδειγμα, η συχνή αίσθηση κόπωσης και η επιρρέπεια σε ασθένειες. Επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη σχετίζεται αρκετά με τα οστά, μια ακόμη ένδειξη ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη D είναι ο πόνος στα κόκκαλα π.χ τα κόκκαλα της μέσης, αλλά και οι πόνοι στους μύες.

Εάν, λοιπόν, χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα της D στον οργανισμό σας, ξεκινήστε, για αρχή με το να βγαίνετε πιο πολύ στον ήλιο ή να ανοίγετε τα παράθυρά σας για να μπει φως. Σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη D έχουν τα ψάρια, όπως τόνος, Σολωμός αι σαρδέλες και άλλες τροφές π.χ αυγά, οπότε ίσως θα ήταν καλό να τα προσθέσετε στη διατροφή σας. Αλλά αν δεν είστε οπαδοί αυτών, μια καλή λύση αποτελούν και τα συμπληρώματα διατροφής της βιταμίνης D.

Στη Μεγάλη Βρετανία 1 στους 6 ενήλικες και το 20% των παιδιών παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D και η βρετανική κυβέρνηση αναζητά διαρκώς τρόπους να αναπληρωθεί στον οργανισμό. Ένας τρόπος, ο οποίος αποκτά δημοτικότητα, είναι η D να προστεθεί σε τρόφιμα και ποτά. Έτσι, ίσως ο αριθμός αυτός μειωθεί, με αποτέλεσμα λιγότερα θέματα υγείας για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα