Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΓΙΩΤΗΣ: Καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας μέσα από το BIOALGAFOOD

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΓΙΩΤΗΣ: Καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας μέσα από το BIOALGAFOOD
spot_img

Η ΓΙΩΤΗΣ συντόνισε ερευνητικό έργο για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από ελληνικά μακροφύκη.

Ρόλο συντονιστή σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό έργο ανέλαβε η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε., στο πλαίσιο της δέσμευσής της για την προώθηση της καινοτομίας στη Βιομηχανία Τροφίμων, σε συνεργασία με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Στόχος είναι όχι μόνο η ανάπτυξη νέων προϊόντων, αλλά και η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας με νέες τεχνολογίες, όπως και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Το έργο, με την ονομασία BIOALGAFOOD, πραγματοποιήθηκε σε σύμπραξη  με τους φορείς ΙΝΑΛΕ, CHC και KEFISH, με στόχο την -για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο- ανάπτυξη αειφόρου καλλιέργειας δύο ειδών μακροφυκών από την ελληνική θαλάσσια φυκο-χλωρίδα. Τα παράγωγα των καλλιεργειών αυτών θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων ή/και βελτιωμένων προϊόντων τροφίμων, που θα έχουν βιολογική δράση και ελληνική ταυτότητα.

Τα αποτελέσματα του έργου, που είχε διάρκεια 53 μήνες και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ των στόχων που επιτεύχθηκαν είναι και οι παρακάτω:

  • Καλλιεργήθηκαν σε βιώσιμες υδατοκαλλιέργειες τα μακροφύκη ροδοφύκος Chondracanthus teedii και χλωροφύκος Ulva rigida.
  • Αναπτύχθηκαν μεθοδολογίες εκχύλισης και μεταποίησης της βιομάζας των φυκών για την παραγωγή πολυσακχαριτών με τις απαιτούμενες προδιαγραφές καταλληλόλητας.
  • Σχεδιάσθηκαν και αναπτύχθηκαν σε πιλοτική κλίμακα νέα προϊόντα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, αξιοποιώντας τα εκχυλισμάτων των μακροφυκών. Τα νέα προϊόντα χαρακτηρίζονται από χαμηλά λιπαρά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα