Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συνεχίζεται το παγκόσμιο… “μπάχαλο” με την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΣυνεχίζεται το παγκόσμιο... "μπάχαλο" με την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου
spot_img

Ποιες εναλλακτικές κυκλοφορούν στην αγορά – Ποιες χώρες συνεχίζουν να επιτρέπουν τη χρήση TiO2 στα τρόφιμα

Στην ΕΕ, η περίοδος σταδιακής κατάργησης του διοξειδίου του τιτανίου, βασικό συστατικό λεύκανσης στη βιομηχανία τροφίμων, σταμάτησε στις 7 Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι η απαγόρευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.  Να σημειωθεί ότι Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έκρινε το εν λόγω συστατικό «μη ασφαλές» το 2021, αναφέροντάς το ως πιθανό καρκινογόνο.

Eναλλακτικές λύσεις στην αγορά

Αυτός ο νέος περιορισμός έχει ωθήσει εταιρείες στο χώρο τροφίμων, να αλλάξουν τις συνθέσεις των προϊόντων τους. Μια πρόσφατη εναλλακτική που μπορεί να καλύψει το κενό της απαγόρευσης της ΕΕ προέρχεται από την εταιρεία CAPOL, η οποία έχει αναπτύξει έναν φυσικό λευκαντικό παράγοντα για τη διαδικασία τήξης της σκληρής ζάχαρης. Λέγεται Vivapigments White, έχει ως βάση το ανθρακικό ασβέστιο και ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις των κατασκευαστών ζαχαροπλαστικής, επιτυγχάνοντας υψηλό επίπεδο αδιαφάνειας, εξαιτίας  της τεχνολογίας ενθυλάκωσης πρωτεΐνης ρυζιού.  

Η Sensient διαθέτει επίσης τη δική της σειρά εναλλακτικών λύσεων διοξειδίου του τιτανίου που ονομάζεται Avalanche. Σύμφωνα με το Food Ingredients First, το χαρτοφυλάκιο έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει με την απόδοση του διοξειδίου του τιτανίου και οι λύσεις είναι προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Επιπλέον, η εταιρεία ADM κυκλοφόρησε τη νέα της σειρά αποκλειστικών λύσεων λευκού χρώματος PearlEdge, από  φυσικές πηγές , συμπεριλαμβανομένου του εγγενούς αμύλου καλαμποκιού, για διάφορες εφαρμογές τροφίμων και ποτών. Άλλες εταιρείες- παραγωγοί συστατικών, εκμεταλλευόμενες το κενό μετά την απαγόρευση της ΕΕ είναι η Blue California και η Ingredion.

Σε αντίρροπες κατευθύνσεις ΗΠΑ, Καναδάς και Μεγάλη Βρετανία για το διοξείδιο του τιτανίου

Μπορεί η Ευρώπη να έχει ξεκαθαρίσει την αρνητική στάση της απέναντι στο διοξείδιο του τιτανίου, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για όλες τις χώρες. Η πρόσφατη απόφαση του Καναδά για το « ασφαλές για κατανάλωση » TiO2 (χημικός τύπος του διοξειδίου του τιτανίου) έρχεται σε αντίθεση με την απαγόρευση της ΕE. Επιπλέον, ο FDA των ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να επιτρέπουν τη χρήση του.

Όμως, καθώς έρχονται περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στην αγορά, αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του διοξειδίου του τιτανίου και, συγκεκριμένα, εάν η χρήση του αλλού θα εξεταστεί περαιτέρω. Για παράδειγμα, ο FDΑ εξέτασε τα ευρήματα της EFSA για το 2021, αναφορικά με το διοξείδιο του τιτανίου. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί πως η γνώμη της EFSA για το 2021 επιβεβαιώνει την ανυπαρξία γενικής τοξικότητας και τοξικότητας στα όργανα και καμία επίδραση στην αναπαραγωγική και αναπτυξιακή τοξικότητα. Παρόλα αυτά, τονίζει πως, σύμφωνα με το αρμόδιο καταστατικό, όλα τα πρόσθετα τροφίμων και τα χρωματικά πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων χρώματος όπως το διοξείδιο του τιτανίου, απαιτούν έλεγχο πριν από την κυκλοφορία και έγκριση από τον FDA.

Υπέρ του διοξειδίου του τιτανίου και η βιομηχανία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USDA), η βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν έχει βρει εξίσου καλές εναλλακτικές με το διοξείδιο του τιτανίου, άρα συνεχίζει να υποστηρίζει τη χρήση του. Ορισμένες επιχειρήσεις του χώρου θεωρούν πως η εξεύρεση του κατάλληλου «αντικαταστάτη» απαιτούν μελέτες και ρυθμιστικές αρχειοθετήσεις, άρα και σημαντικό χρόνο, ενώ το κόστος θα ήταν μη βιώσιμο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα