Χρειάζεται λιγότερο από μία κάψουλα ινών φύλλων ανανά για να απορροφηθούν τα κορεσμένα λίπη από την κατανάλωση ενός χάμπουργκερ
Φανταστείτε να καταπιείτε μια κάψουλα ή να μασάτε ένα κράκερ από ίνες φύλλων ανανά για να χάσετε βάρος που μάλιστα θα είναι και πολύ πιο φθηνό από τους λιποδιαλύτες που διατίθενται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Μια διεπιστημονική ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) έχει βρει έναν καινοτόμο τρόπο, το πρώτο στον κόσμο για να ανακυκλώνει φύλλα ανανά για απορρόφηση λίπους.
«Τα φύλλα ανανά είναι φυσικά, βιοδιασπώμενα και βιοσυμβατά. Συνήθως απορρίπτονται μετά τη συγκομιδή των καρπών, ως εκ τούτου είναι πολύ φθηνά και άφθονα. Στην πρόσφατη εργασία μας, αξιοποιήσαμε τις εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες των ινών φύλλων ανανά για την απορρόφηση λίπους, μια εφαρμογή υψηλής αξίας », εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Duong Hai-Minh, ο οποίος είναι από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, υπό το NUS College of Design and Engineering.
Φυσικοί, χαμηλού κόστους παγιδευτές λίπους
Το λίπος παίζει σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η υποστήριξη της ανάπτυξης των κυττάρων, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και η απορρόφηση της λιποδιαλυτής βιταμίνης. Ωστόσο, η υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή και ο καρκίνος.
Μια υγιεινή διατροφή με χαμηλά λιπαρά καθώς και η κατάλληλη απώλεια βάρους για παχύσαρκα άτομα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου τέτοιων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των συμπληρωμάτων απώλειας βάρους αποτιμήθηκε σε 33,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2020 και προβλέπεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 16,6% από το 2021 έως το 2028 . Η χιτοζάνη, το πικολινικό χρώμιο, το συζευγμένο λινέλαιο οξύ (CLA) και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι κοινά συστατικά στα διαιτητικά συμπληρώματα απώλειας βάρους. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα τέτοιων συμπληρωμάτων παγίδευσης λίπους. Οι περισσότεροι “παγιδευτές λίπους” επιπλέον, είναι επίσης ακριβοί – ορισμένα σχήματα μπορεί να κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες δολάρια το μήνα.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Duong εξήγησε, «Οι παγιδευτές λίπους – με τη μορφή κάψουλας ή κρακερ – που κατασκευάζονται με ίνες φύλλων ανανά είναι σημαντικά φθηνότεροι καθώς η πρώτη ύλη είναι φθηνή και η μέθοδος παραγωγής που αναπτύχθηκε από την ομάδα μας είναι πολύ οικονομική. Άλλες ίνες ή σκόνη με βάση την κυτταρίνη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.»
«Μετά την κατάποση, η κάψουλα ή το κράκερ απορροφά λιπαρές ενώσεις (όπως ζωικά λίπη) και σχηματίζει σβώλους ινών με επικάλυψη λίπους. Αυτοί οι επικαλυμμένοι με λίπος σβώλοι θα απομακρυνθούν από το πεπτικό σύστημα σε μία έως τρεις ημέρες, παρόμοια με άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Phan Toan Thang, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σε εργαστηριακές δοκιμές που προσομοιώνουν την όξινη κατάσταση του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος, η ομάδα NUS διαπίστωσε ότι ένα γραμμάριο ινών φύλλων ανανά μπορεί να απορροφήσει 45,1 γραμμάρια μαγειρεμένων λιπών και 20,4 γραμμάρια ανθρώπινων λιπών. «Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών μας, θα χρειαστείτε λιγότερη από μία κάψουλα ινών φύλλων ανανά για να απορροφήσετε τα κορεσμένα λίπη από την κατανάλωση ενός χάμπουργκερ», πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Duong.
Η ομάδα της NUS έχει καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για αυτήν τη νέα εφαρμογή ινών φύλλων ανανά και αναζητά εμπορικούς συνεργάτες για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας.
Πηγή: EurekAlert