Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιεργημένο κρέας: Έγκριση – ορόσημο για παραγωγή χωρίς ορό

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΚαλλιεργημένο κρέας: Έγκριση - ορόσημο για παραγωγή χωρίς ορό
spot_img

Η πρώτη στον κόσμο ρυθμιστική έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης για την καλλιέργεια κρέατος χωρίς ορό – Η αφαίρεση από τη διαδικασία μειώνει το κόστος και επεκτείνει την εμπορευματοποίηση.

Της Δέσποινας Χάρου

Ρυθμιστική έγκριση ορόσημο δίνει η υπηρεσία τροφίμων της Σιγκαπούρης(SFA) στο τμήμα καλλιεργούμενου κρέατος της εταιρείας τεχνολογίας τροφίμων Eat Just, GOOD Meat, για την χρήση μέσων χωρίς ορό στην παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος. H Food Ingredients First, τονίζει πως με αυτόν το τρόπο η εταιρία γίνεται η πρώτη παγκοσμίως που λαμβάνει τέτοια έγκριση, ανοίγοντας για ακόμη μια φορά τον δρόμο για την διευκόλυνση της διακίνησης του καλλιεργημένου κρέατος.

Υπενθυμίζεται ότι η Eat Just, μέσω του Good Meat, άνοιξε το δρόμο για την πώληση και κατανάλωση του καλλιεργημένου κρέατος, το Νοέμβριο του 2020, για το κοτόπουλό της. Μετά από την πρώτη έγκριση στο καλλιεργημένο κοτόπουλο, ακολούθησε άλλη μία τον περασμένο Νοέμβριο που αφορούσε νέες μορφές πουλερικών. Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε η παρουσίαση στο πρώτο σημείο πώλησης καλλιεργημένου κρέατος στον κόσμο, το Huber’s Butchery, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς και προμηθευτές προϊόντων κρέατος υψηλής ποιότητας της Σιγκαπούρης. Έκτοτε το κοτόπουλο της εταιρείας εμφανίζεται σε μενού εκλεκτών εστιατορίων, πάγκους μικροπωλητών και μέσω παράδοσης φαγητού.

Η τεχνολογία κυτταρικής γεωργίας χρησιμοποιεί παραδοσιακά εμβρυϊκό βόειο ορό (FBS) σε βιοαντιδραστήρες ως αποτελεσματικό μέσο ανάπτυξης για την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων στους μυς, το λίπος και τους συνδετικούς ιστούς που σχηματίζουν το κρέας. Ωστόσο, ο ορός FBS έχει μια σειρά από μειονεκτήματα, όπως η ασυνεπής ποιότητα, οι ηθικές ανησυχίες και το κόστος. 

H καλλιέργεια κρέατος χωρίς ορό ευνοεί αποτελεσματικότερη διαδικασία παραγωγής. Αυτή η νέα τεχνική καλλιέργειας μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής και να επιφέρει μεγαλύτερη επεκτασιμότητα του καλλιεργημένου κρέατος χωρίς σφαγή. Η έγκριση αυτή ανοίγει επίσης το δρόμο για την αύξηση της παραγωγής καλλιεργημένου κοτόπουλου από κύτταρα αντί για ζώα.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Josh Tetrick, αρχικά δεν ήταν αισιόδοξοι για αυτό το εγχείρημα καθώς πίστευαν πως θα ήταν ένα περιοριστικό βήμα για την καλλιέργεια κρέατος. Ωστόσο η νέα έγκριση μόνο μπροστά οδηγεί την εταιρία που είναι η μοναδική στον κόσμο που παράγει καλλιεργημένο κρέας με δυνατότητα πώλησης. «Είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία μας, τη βιομηχανία καλλιέργειας κρέατος και την υγεία του πλανήτη μας», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή εγκαθίστανται στην εταιρία βιοαντιδραστήρες στο πλαίσιο της διαδικασίας κατασκευής του κέντρου παραγωγής της GOOD Meat, στη Σιγκαπούρη. Στο κέντρο αυτό θα στεγαστεί ο μεγαλύτερος μέχρι βιοαντιδραστήρας στη βιομηχανία καλλιέργειας κρέατος στον κόσμο, χωρητικότητας 6.000 λίτρων, μέσω του κορυφαίου κατασκευαστή ABEC, Inc.

«Συγχαίρουμε την GOOD Meat για την επίτευξη αυτού του ορόσημου στην κλιμάκωση της παραγωγής καλλιεργούμενου κρέατος. Αυτό συμπληρώνει το έργο της εταιρείας στη Σιγκαπούρη για την κατασκευή και τη λειτουργία της μονάδας όπου περισσότεροι από 50 ερευνητές επιστήμονες και μηχανικοί θα αναπτύξουν καινοτόμες δυνατότητες στον χώρο του καλλιεργούμενου κρέατος, όπως η βελτιστοποίηση μέσων, η ανάπτυξη διεργασιών και η υφή των καλλιεργούμενων προϊόντων κρέατος», προσθέτει ο Damian Chan. εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης.

«Δεδομένης της φήμης της Σιγκαπούρης ως παγκόσμιου σημείου εκτόξευσης κλιμακούμενων λύσεων επισιτιστικής ασφάλειας, ελπίζουμε ότι και άλλα έθνη θα υιοθετήσουν σύντομα αυτόν τον πιο έξυπνο τρόπο παρασκευής κρέατος», λέει η Mirte Gosker, διευθύνων σύμβουλος του Good Food Institute APAC. Η Σιγκαπούρη αποτελεί σημείο μηδέν για την κυτταρική γεωργία σήμερα και άνοιξε τον δρόμο για πάνω από 90 εταιρίες ανά τον κόσμο που επιχειρούν την καλλιέργεια κρέατος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα