Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λακτοφερρίνη: Η αμφιλεγόμενη πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται σε λειτουργικά τρόφιμα και σε συμπληρώματα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΛακτοφερρίνη: Η αμφιλεγόμενη πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται σε λειτουργικά τρόφιμα και σε συμπληρώματα
spot_img

Τι είναι η λακτοφερρίνη και ενισχύει πραγματικά την υγεία;

Πρόσφατα η εταιρεία FrieslandCampina άνοιξε μια νέα εγκατάσταση στην Ολλανδία εγκαινίασε μια νέα εγκατάσταση στην Ολλανδία, που θα παράγει λακτοφερρίνη, μια πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας και «εξαιρετικά σημαντικό συστατικό», που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προάγει την αντίσταση στις ασθένειες. «Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία της λακτοφερρίνης, όπως αντιβακτηριακή, αντι-ιική και αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και ενισχυμένη απορρόφηση σιδήρου» λέει η εταιρεία.

Τι είναι όμως η λακτοφερρίνη και ενισχύει πραγματικά την υγεία;

Η λακτοφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη στο ανθρώπινο και το ζωικό γάλα. Το πρωτόγαλα, το πρώτο γάλα που παράγεται μετά τη γέννηση ενός μωρού, έχει την υψηλότερη συγκέντρωση λακτοφερρίνης, ακολουθούμενο από το ανθρώπινο γάλα και μετά το αγελαδινό. Βρίσκεται επίσης σε άλλα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, τα δάκρυα, η βλέννα και η χολή. Οι πρώτες βιβλιογραφικές αναφορές στη λακτοφερρίνη (Lf) την αναφέρουν ως «κόκκινη πρωτεΐνη από γάλα».

Το σίγουρο από τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι πως βοηθά στη ρύθμιση του πόσο καλά απορροφάται ο σίδηρος στο σώμα από το έντερο. Φαίνεται επίσης να προστατεύει από μολύνσεις από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Η λακτοφερρίνη στο μητρικό γάλα θεωρείται ότι βοηθά στην προστασία των βρεφών που θηλάζουν, από λοιμώξεις. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση πολλών δυσμενών καταστάσεων υγείας, αλλά δεν υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις άλλες χρήσεις σύμφωνα με το webmd. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη της λακτοφερρίνης ως πηγής σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου από το στόμα και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τις ενέσεις σιδήρου.

Επίσης η χορήγηση λακτοφερίνης από το στόμα σε πρόωρα βρέφη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων του αίματος. Η λακτοφερρίνη καταναλώνεται συνήθως σε τρόφιμα στα οποία έχει προστεθεί ή σε συμπληρώματα διατροφής. Αν και η λακτοφερρίνη που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα προέρχεται συνήθως από γενετικά τροποποιημένο ρύζι, μπορεί επίσης να προέρχεται από αγελαδινό γάλα. 

Όσον αφορά στην συμβολή της για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, το μεγαλύτερο μέρος της παρούσας έρευνας έχει διεξαχθεί σε εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία στις περισσότερες περιπτώσεις όπως υποστηρίζει το verywellhealth.

Πιο συγκεκριμένα η λακτοφερρίνη φέρεται να προστατεύει τον οργανισμό από επιβλαβείς οργανισμούς που προκαλούν βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις. Μερικές ευεργετικές χρήσεις που έχουν προταθεί είναι για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, του έρπη, της γαστρεντερίτιδας, της ηπατίτιδας C, του Covid-19, των μυκήτων, της ακμής, της οστεοπόρωσης, των χλαμυδίων, κα. Τα αποτελέσματα των ερευνών όμως είναι συγκεχυμένα γι’ αυτό και όπως τονίζουν οι επιστήμονες πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη στην υγεία της λακτοφερρίνης, μέσω λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Τέλος να σημειωθεί ότι εάν λαμβάνεται σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Σε μια μικρή δοκιμή 30 ημερών, μερικοί συμμετέχοντες που έλαβαν λακτοφερρίνη ανέφεραν: πόνο στο στομάχι, εμετό, αλλεργικές αντιδράσεις και δυσκοιλιότητα, ενώ στα παιδιά, η λήψη λακτοφερρίνης έχει συνδεθεί με μειωμένη όρεξη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα