Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λεκτίνη: Το πολλά υποσχόμενο βιομόριο για την ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα

Οι λεκτίνες είναι τα πιο περιζήτητα μόρια βιο-αναγνώρισης σε εφαρμογές βιοαισθητήρων λόγω της αυξημένης ευαισθησίας και του μειωμένου κόστους τους.

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛεκτίνη: Το πολλά υποσχόμενο βιομόριο για την ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα
spot_img

Οι λεκτίνες είναι τα πιο περιζήτητα μόρια βιο-αναγνώρισης σε εφαρμογές βιοαισθητήρων λόγω της αυξημένης ευαισθησίας και του μειωμένου κόστους τους.

Οι τροφιμογενείς ασθένειες αυξάνονται και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία τις επόμενες δεκαετίες. Η πλειονότητα των τροφικών δηλητηριάσεων συνδέεται με λοιμώξεις από τροφιμογενή παθογόνα όπως το Campylobacter, η Salmonella, η Listeria monocytogenes και η Escherichia coliO157:H7. Ο προσδιορισμός των τροφιμογενών παθογόνων καθίσταται κρίσιμος σε τέτοια σενάρια για τον έλεγχο αυτών των παθογόνων, των σχετικών εστιών και των ασθενειών. 

Τα συστήματα ανίχνευσης παθογόνων έχουν εξελιχθεί ως βασικά εργαλεία ασφάλειας τροφίμων για την καταπολέμηση των μικροβιακών απειλών και οι ειδικοί προσπαθούν να αναπτύξουν ισχυρά, ακριβή και εργονομικά κιτ ταχείας ανίχνευσης παθογόνων. Εργασία επιστημόνων από Ινδία, ΗΠΑ και Καναδά που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, ανέλυσε τα ισχυριζόμενα οφέλη της λεκτίνης ως ανώτερου μορίου βιοαναγνώρισης, καθώς και τις πολυάριθμες εφαρμογές της στη δημιουργία βιοαισθητήρα.

Η λεκτίνη, ένα πανταχού παρόν βιομόριο (πρωτεΐνες που δεσμεύουν τη ζάχαρη) που υπάρχει σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στις μοριακές μεθόδους ως μόριο βιο-αναγνώρισης στην ανίχνευση τροφιμογενών παθογόνων για εφαρμογές βιοαισθητήρων, λόγω της πολυσθενούς και χωρικής οργάνωσης των προσδεμάτων. Λόγω της εκτεταμένης εξάπλωσής τους, οι βιοαισθητήρες με βάση τη λεκτίνη έχουν γίνει τα πιο περιζήτητα μόρια βιο-αναγνώρισης σε εφαρμογές βιοαισθητήρων λόγω της αυξημένης ευαισθησίας και του μειωμένου κόστους σε σύγκριση με τους βιοαισθητήρες που βασίζονται στο ανοσοποιητικό σύστημα.  Οι λεκτίνες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση βακτηριακών λοιμώξεων στα τρόφιμα λόγω της ικανότητάς τους να προσκολλώνται σε τμήματα υδατανθράκων στα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα και η ικανότητά τους να διακρίνουν τα κύτταρα έχει βοηθήσει στη γρήγορη ανίχνευση παθογόνων. 

Είναι θετική εξέλιξη ότι οι λεκτίνες μπορούν να δράσουν ως βιο-υποδοχείς σε διάφορα συστήματα βιοαισθητήρων. Ως αποτέλεσμα, η έρευνα για τη λεκτίνη έχει λάβει μεγάλη προσοχή και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πλήρως αυτή τη νέα σειρά τεχνολογίας βιοαισθητήρα. Αυτές οι λεκτίνες έχουν βρει ευρεία εφαρμογή σε κλινικά περιβάλλοντα, δημιουργώντας ελπίδες για πιθανή χρήση τους σε συστήματα ταχείας ανίχνευσης παθογόνων στη διάγνωση ασθενειών και την ασφάλεια των τροφίμων. Οι λεκτίνες έχουν συνδεθεί με τη δημιουργία μοριακών εργαλείων υψηλής απόδοσης με βάση τη λεκτίνη και έχουν καθιερωθεί ως ένα σημαντικό εργαλείο αποκωδικοποίησης γλυκάνης στη γλυκοβιολογία. Επιπλέον, ο εντοπισμός και ο χαρακτηρισμός των νέων λεκτινών, καθώς και η σε βάθος έρευνα για τις υπάρχουσες λεκτίνες, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική έρευνα. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα πατήστε ΕΔΩ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα