Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη-ορόσημο για τη θρεπτική αξία της γαρίδας

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜελέτη-ορόσημο για τη θρεπτική αξία της γαρίδας
spot_img

Επιστημονική μελέτη αποκάλυψε περίπλοκους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς στις γαρίδες, καθώς και αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά και αντιγηραντικά οφέλη.

 Οι επιστήμονες ανακάλυψαν απαράμιλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις στη γαρίδα, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός τόσο για τον τομέα των τροφίμων όσο και για τον φαρμακευτικό τομέα. Αυτή η μελέτη όχι μόνο υπογραμμίζει τη θρεπτική αξία της γαρίδας, αλλά αποκαλύπτει και νέες ενώσεις που προσφέρουν πολλά υποσχόμενα πλεονεκτήματα για την υγεία.

Οι γαρίδες είναι γνωστές για την υψηλή διατροφική τους αξία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μετάλλων και βιταμινών, καθώς και χιτίνης και καροτενοειδών. Η αυξανόμενη κατανάλωση γαρίδας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των υποπροϊόντων, όπως κεφάλια, κοχύλια και ουρές, που αντιπροσωπεύουν έως και το 50% των απορριμμάτων. Αυτό θέτει μια σημαντική περιβαλλοντική πρόκληση για τις βιομηχανίες επεξεργασίας ψαριών. Τα κελύφη των γαρίδων, ειδικότερα, είναι πλούσια σε μέταλλα, πρωτεΐνες και χιτίνη. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες αυτών των υποπροϊόντων, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη μετατροπή τους σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Στη νέα αυτή μελέτη (doi: 10.1186/s43014-023-00215-3 ) που παρουσιάστηκε στο Food Production, Processing and Nutrition, ερευνητές από το Memorial University of Newfoundland εντόπισαν αντιοξειδωτικές ενώσεις στις γαρίδες Pandalus borealis, σημαντική ανακάλυψη για τη βιομηχανία τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων. Σε αυτή την έρευνα, η αιθανόλη ξεχώρισε ως ο κύριος διαλύτης για την απομόνωση αντιοξειδωτικών στοιχείων από τα υποπροϊόντα γαρίδας, ιδιαίτερα τα κελύφη, τα οποία έδειξαν ανώτερα επίπεδα ολικής περιεκτικότητας σε φαινολικό (TPC) και ολικής περιεκτικότητας καροτενοειδών (TCC). Αυτό το εύρημα όχι μόνο υπογραμμίζει την ικανότητα εκχύλισης της αιθανόλης, αλλά επίσης αποκαλύπτει τις σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι εγγενείς στα απόβλητα γαρίδας. 

Η μελέτη ανακάλυψε φαινολικές ενώσεις, επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό ορόσημο στην εξερεύνηση της θρεπτικής αξίας της γαρίδας. Οι λεπτομερείς διαδικασίες ανάλυσης και απομόνωσης, οδήγησαν στον εντοπισμό πρωτοποριακών ενώσεων, ιδίως της 7-(3-βουτενυλ)-2-υδροξυ-6-(1,2,5 ,6-τετραϋδροπυριδιν-2-υλ) κινολίνη. Αυτή η ένωση, μαζί με την παραλλαγή της διυδροκινολίνης, αποκαλύπτει περίπλοκους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς στις γαρίδες, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω επιστημονική έρευνα και πιθανές εφαρμογές που σχετίζονται με την υγεία. 

Ο Δρ Fereidoon Shahidi, συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε τη σημασία αυτών των ευρημάτων, δηλώνοντας: «Η ανακάλυψη αυτών των μοναδικών ετεροκυκλικών φαινολικών ενώσεων όχι μόνο παρέχει πληροφορίες για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της γαρίδας αλλά ανοίγει επίσης νέους δρόμους για τη χρήση της υποπροϊόντα γαρίδας, που ευθυγραμμίζονται με βιώσιμες πρακτικές και πρακτικές μείωσης των απορριμμάτων στη βιομηχανία θαλασσινών». Τονίζει επίσης ότι η δομική διαμόρφωση θα ωφεληθεί από το 3D NMR και άλλες σύγχρονες τεχνικές που είναι πλέον συνηθισμένες από τότε που εκτελέστηκε αρχικά η εργασία.

Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στις αναξιοποίητες δυνατότητες των απορριμμάτων επεξεργασίας γαρίδων, αλλά εισάγει και νέες ενώσεις με σημαντικές επιδράσεις στην υγεία, προσφέροντας πιθανά αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά και αντιγηραντικά οφέλη. Επιπλέον, υποστηρίζει μια βιώσιμη προσέγγιση στην επεξεργασία των θαλασσινών, μετατρέποντας τα απόβλητα σε πολύτιμους παράγοντες που προάγουν την υγεία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο