Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ότι κάνει κακό σε εμάς κάνει καλό στα… μάγκο!

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΌτι κάνει κακό σε εμάς κάνει καλό στα... μάγκο!
spot_img

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες και έχει χαρακτηριστεί ως επιζήμιο για την υγεία των ανθρώπων, κάνει τα μάγκο πιο κόκκινα και πιο γλυκά.

Συχνά μας λένε να περιορίσουμε τον χρόνο μπροστά σε οθόνες, εν μέρει χάρη στο έντονο μπλε φως που μπορούν να εκπέμψουν. Τα φυτά μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν το μπλε φως, αλλά αντί να προκαλούν άγρυπνες νύχτες στους πράσινους φίλους μας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καρπούς τους να έχουν καλύτερη γεύση. Επιστήμονες όπως αναφέρεται στο ACS* Journal of Agricultural and Food Chemistry λένε ότι τα μάνγκο μπορεί να γίνουν πιο κόκκινα, πιο γλυκά και πιο ώριμα όταν εκτεθούν στο μπλε φως για αρκετές ημέρες.

Τα φυτά βασίζονται στο ηλιακό φως για να πραγματοποιήσουν φωτοσύνθεση και να ωριμάσουν τους καρπούς τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο φως μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση φλοιών ορισμένων φρούτων και μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ζάχαρης και χρωστικών σε φρούτα όπως οι ντομάτες, που περιέχουν χλωροφύλλη σε όλη τη σάρκα τους. Ωστόσο, άλλα φρούτα όπως το μάνγκο περιέχουν μόνο αυτή τη χρωστική ουσία στη χοντρή φλούδα τους, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το φως επηρεάζει τη σάρκα. Επιπλέον, το ηλιακό φως περιέχει πολλά χρώματα, επομένως διαφορετικά μήκη κύματος θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Έτσι, ο Yuanwen Teng και οι συνεργάτες του θέλησαν να διερευνήσουν πώς το μπλε φως επηρεάζει την ποιότητα και την ωριμότητα των μάνγκο.

Για να κατανοήσουν αυτό το φαινόμενο, οι ερευνητές τοποθέτησαν μια ομάδα μάνγκο στο μπλε φως και μια άλλη ομάδα στο σκοτάδι για εννέα ημέρες. Διαπίστωσαν ότι τα μάνγκο στο μπλε φως περιείχαν πολύ περισσότερες ανθοκυανίνες στη φλούδα τους, καθιστώντας τα πιο κόκκινα από αυτά που είχαν μείνει στο σκοτάδι. Η σάρκα αυτών των μάνγκο ήταν επίσης πιο μαλακή, πιο γλυκιά και πιο κίτρινη και είχε περισσότερη σακχαρόζη και καροτενοειδή από την άλλη ομάδα. Σε περαιτέρω δοκιμές, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα γονίδια που ανταποκρίνονται στο φως που εμπλέκονται στο μονοπάτι της φωτοσύνθεσης, καθώς και τα βασικά γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή σακχαρόζης, ανθοκυανίνης και καροτενοειδών, ρυθμίστηκαν προς τα πάνω κάτω από το μπλε φως. Αυτό σήμαινε ότι τα μάνγκο μπορούσαν να αντιληφθούν άμεσα αυτό το φως και να ενεργοποιήσουν μια εσωτερική οδό γενετικής σηματοδότησης, λένε οι ερευνητές. Το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο στη φλούδα παρά στη σάρκα, υποδεικνύοντας ότι το μπλε φως δεν διείσδυσε πολύ πέρα ​​από το δέρμα. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η εργασία θα μπορούσε να βοηθήσει να ρίξει φως στη σύνθετη σχέση πίσω από το έγχρωμο φως και την εσωτερική ποιότητα των φρούτων.

*Η American Chemical Society (ACS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ναυλώθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η αποστολή της ACS είναι να προωθήσει την ευρύτερη επιχείρηση χημείας και τους επαγγελματίες της προς όφελος της Γης και όλων των ανθρώπων της. Η Εταιρεία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προώθηση της αριστείας στην επιστημονική εκπαίδευση και στην παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες και έρευνα που σχετίζονται με τη χημεία μέσω των πολλαπλών ερευνητικών λύσεων, των περιοδικών με κριτές, των επιστημονικών συνεδρίων, των ηλεκτρονικών βιβλίων και του εβδομαδιαίου περιοδικού ειδήσεων Chemical & Engineering News. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο